уреди   

ОКУЛТИЗАМ

Окултизам потекнува од латинскиот збор occultus што значи таен или скриен. Окултизам всушност претставува окултна наука т.е., "таинствена наука" за натсетилните појави како на пример: спиритизам, хиромантија, астрологија, теозофија.

уреди   

Избрана статија

Трискаидекафобија е страв од бројoт 13. За овој број се врзува празноверието. Стравот од петок 13-ти се нарекува параскаведекатриафобија или фригатрискаидекафобија.

Општо кажано, за бројот 13 се смета дека е лош број, едноставно поради тоа што следува по бројот 12, за кој народно се верува дека претставува една завршена целина. Кога една група од 13 елементи ќе се подели на два, три, четири или 6 еднакви делови, секојпат на крајот ќе остане еден елемент.

Бројот 13 исто така има и библиска поткрепа. Имено, на Тајната Вечера, Јуда, еден од апостолите кои го предал Исус Христос, бил 13-та личност на трпезата. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

Бафомет - типична асоцијација на окултизмот


уреди   

Избрана биографија

Алистер Кроули (12 октомври 18751 декември 1947), бил британски окултист, писател, планинар, поет, и јоги.

Бил важен член на неколку окултни организации, вклучувајќи ги Златна зора, A∴A∴, и Ordo Templi Orientis (O.T.O.), а денес е најпознат по неговите окултни текстови, посебно Книга на законот, главниот свет текст на Телема. Стекнал лош глас за време на животот, и бил наречен „Најпорочен човек на светот“.

Кроули исто така бил сликар, астролог, хедонист, бисексуалец, и добар шахист, потоа експериментатор со дрога, и критичар на општеството. Самиот за себе велел дека е масон. Прочитајте повеќе

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Окултизам на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)