Геомантија (грчки: geōmanteia< geo, „земја“ + manteia, „предвидување“) е метод кој се користи за предвидување со помош на толкување на знаци на земјата или толкување на 16 случајни линии од точки направени во песок.

Алатка за геоманција
Шеснаесетте геомантски фигури.

Во Африка постои традиција за геомантија со фрлање на кал во воздух и толкување на сликата што се оформила откако калта паднала на тлото. „Ифа“, една од најстарите форми на геомантија, потекнува од западна Африка. Во Кина, гатачот паѓа во состојба на транс и црта знаци на земјата кои ги толкува неговиот помошник.

Во Кореја, овој начин на предвидување бил популарен во IX век. Го употребувал будистичкиот свештеник Тосон.[1]

Геомантијата е дел од задолжителната литература на херметичкиот ред Златна зора кон крајот на XIX век, а и денес се практикува во некои модерни окултни правци.

Христијанските мисионери во Кина, Фенг шуи го превеле како „геомантија“, но ова е сосема погрешно.

Наводи

уреди
  1. Peter H. Lee and Wm. Theodore de Bary eds, Sources of Korean Tradition Volume 1, New York: Columbia University Press, 1997.

Надворешни врски

уреди