Хајнрих Корнелиус Агрипа

(Пренасочено од Хенрих Корнелиус Агрипа)

Хајнрих Корнелиус Агрипа фон Нетесхајм (14 септември 1486 - 18 септември 1535) бил германски окултен писател, теолог, астролог, алхемичар, лекар и војник.

Хајнрих Корнелиус Агрипа

За време на неговиот скитачки живот низ Германија, Франција и Италија работел како теолог, лекар, вештак и војник.

Позната изрека од него: „Ништо не може да се скрие од мудриот и чувствителен, а неверниот и недостојниот не можат да ги научат тајните.“ Или: „Сите нешта кои се слични и поврзани, привлечени се едно кон друго преку нивната сила.“ Ова е познато и како закон за резонанца.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди