Кривоверство или ерес — отстапување или промена на некој систем на верувања, особено на религија, која промена се противи на претходно воспоставените канони на тој систем на верувања. Оној кој се приклонува кон кривоверството се нарекува „кривоверец“ или „еретик“.

Галилео Галилеј осуден за кривоверство.

Кривоверството како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Gerhart Hauptman, Čuvar pruge Til – Jeretik iz Soane. Beograd: Rad, 1960.
  2. Discogs, Nine Inch Nails ‎– The Downward Spiral (пристапено на 31.1.2021)