Лебед — северно соѕвездие. Латинското име Cygnus значи лебед. Ова е едно од најзабележливите соѕвездија на северното небо во лето и на есен. Дел е од познатиот астеризам Северен Крст (спротивно на Јужен Крст). Ова соѕвездие е првпат забележано од Птоломеј.

Лебед
лат. Cygnus
КратенкаCyg
ГенитивноCygni
Ректасцензија20.62 ч.
Деклинација+42.03°
Површина804 (°)² (16th)
Главни ѕвезди9
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
84
Ѕвезди со планети5
Ѕвезди посјајни од 3,00m6
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаДенеб (α Cyg) (1.25m)
Најблиска ѕвезда61 Cyg
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовиOctober Cygnids
Kappa Cygnids
Соседни
соѕвездија
Кефеј
Змеј
Лира
Лисица
Пегаз
Гуштер
Видливо на ширина од +90° до −40°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец септември.

Наводи

уреди
  • Allen, R. H. (1963). Star Names: Their Lore and Meaning (Reprint. изд.). New York, NY: Dover Publications Inc. ISBN 0486210790.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врски

уреди