Змеј (или Драко, латински - Draco) е соѕвездие на северното небо. Едно е од соѕвездијата кои ги забележал Птоломеј.

Змеј
лат. Draco
КратенкаDra
ГенитивноDraconis
Ректасцензија17 ч.
Деклинација+65°
Површина1083 (°)² (8th)
Главни ѕвезди14
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
76
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m3
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)6
Најсјајна ѕвездаGamma Draconis (2.24m)
Најблиска ѕвездаStruve 2398
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовиDraconids
Соседни
соѕвездија
Воловар
Херкул
Лира
Лебед
Кефеј
Мала Мечка
Жирафа
Голема Мечка
Видливо на ширина од +90° до −15°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Забележливи одлики

уреди

Елтанин (Gamma Draconis) е најсјајната ѕвезда во ова соѕвездие, со величина од 2,24.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди