Паралакса — видливо поместување или разликата во насоченоста на предметот гледан од две различни страни, а се мери преку аголот или полуаголот на наклонот меѓу двете видни линии.[1][2] Поимот потекнува од грчкото παράλλαξις (паралаксис), што значи „промена“.

Упростена илустрација на паралакса на еден предмет наспроти оддалечена позадина поради поместување на перспективата. Гледајќи од „Гледиште А“, предметот изгледа како да стои пред синиот квадрат. Ако смениме на „Гледиште Б“, предметот привидно се поместил пред црвениот квадрат.
Оваа анимација е пример за паралакса. Како што се поместува аголот на гледање, предметите кои се подалеку изгледа како да се движат побавно отколку објакетите кои се поблиску до камерата.

Блиските предмети имаат поголема паралакса од пооддалечените кога се гледаат од различни положби, па според тоа паралаксата се користи за одредување на далечината. Во астрономијата, паралаксата е единствениот непосреден метод преку кој може да се измери оддалеченоста на небесните тела (посебно на ѕвездите) што се наоѓаат надвор од нашиот Сончев Систем. Ова се нарекува ѕвездена паралакса.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. „паралакса“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет
  2. "Parallax". Oxford English Dictionary (Second Edition уред.). 1989. http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50171114?single=1&query_type=word&queryword=parallax&first=1&max_to_show=10. "Astron. Apparent displacement, or difference in the apparent position, of an object, caused by actual change (or difference) of position of the point of observation; spec. the angular amount of such displacement or difference of position, being the angle contained between the two straight lines drawn to the object from the two different points of view, and constituting a measure of the distance of the object.". 
  • Whipple, Fred L. (2007), Earth Moon and Planets, Read Books, ISBN 1406764132