Според Херцшпрунг-Раселовиот дијаграм, за црено џуџе се смета онаа ѕвезда која е мала и релативно студена во текот на главната фаза или подоцна, со спектрален тип К или М. Такви се најголемиот број ѕвезди и имаат маса помала од половина од нашето Сонце (ѕвездите со маса помала од 0,075 од масата на Сонцето се наречени кафеави џуџиња), а површинската температура им е помала од 3.500 K.

Уметнички приказ на ѕвезда која е црвено џуџе. Црвените џуџиња се најбројни од сите видови ѕвезди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  • A. Burrows, W. B. Hubbard, D. Saumon, J. I. Lunine (1993). „An expanded set of brown dwarf and very low mass star models“. Astrophysical Journal. 406 (1): 158–171. doi:10.1086/172427.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • „VLT Interferometer Measures the Size of Proxima Centauri and Other Nearby Stars“. European Southern Observatory. 19 ноември 2002. Архивирано од изворникот на 2007-01-03. Посетено на 2007-01-12.
  • Neptune-Size Planet Orbiting Common Star Hints at Many More

Надворешни врски уреди