Пегаз (соѕвездие)

Пегаз (народен назив: Котар[1]) — соѕвездие на северното небо, наречено според крилатиот коњ од митологијата Пегаз. Едно е од соѕвездијата забележани од Птоломеј.

Пегаз
лат. Pegasus
Pegasus constellation map mk.svg
КратенкаPeg
ГенитивноPegasi
Ректасцензија23 ч.
Деклинација+20°
Површина1121 (°)² (7th)
Главни ѕвезди9, 17
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
88
Ѕвезди со планети7
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаε Peg (Enif) (2.39m)
Најблиска ѕвездаι Peg
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовијулски пегасиди
Соседни
соѕвездија
Андромеда
Гуштер
Лебед
Лисица
Делфин
Ждребе
Водолија
Риби
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец октомври.

НаводиУреди

НаводиУреди

  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врскиУреди