Вонсончева планета

секоја планета вон нашиот Сончев систем

Вонсончева планета (егзопланета или екстрасоларна планета) — планета надвор од нашиот Сончев Систем, која кружи околу некоја ѕвезда. До 1 ноември 2022 откриена е вкупно 5.246 вонсончева планета.[1] Најголемиот дел од нив се откриени преку набљудување на брзината на ѕвездите и некои други посредни методи, а не преку непосредно набљудување. Повеќето откриени вонсончеви планети се огромни гасовити џинови, налик на Јупитер. Скорешните откритија на многу помали светови укажуваат на тоа дека не толку сјајните карпести планети се побројни од гасовитите џинови.[2]

Уметничка претстава за вонсончева планета (гасовит џин)

Најблиската вонсончева планета до Земјата е Алфа Кентаур Bb откриена во 2012 г. Најмалата досега откриена е Кеплер-37b во соѕвездието Лира и е малку поголема од Месечината.

Списоци

уреди

Класификации

уреди

Системи

уреди

Населеност

уреди

Студии

уреди

Астрономи

уреди

Опсерватории

уреди

Мисии

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Confirmed Planets - NASA Exoplanet Archive“. Архивирано од изворникот на 2012-12-12. Посетено на 2014-04-19.
  2. Д-р Сара Сигер (28 мај 2008). „Карпестите планети се побројни од гасовитите џинови“. MSN. Архивирано од изворникот на 2008-12-19. Посетено на 28 мај 2008. Недостасува |author1= (help) (англиски)

Надворешни врски

уреди
Истражувачки проекти