Отвори го главното мени

Плоштина

(Пренасочено од Површина)

Плоштина е величина која ја изразува површината на некој предмет.

Содржина

Во математикатаУреди

ЕдинициУреди

Единици мерки за плоштина се:

квадратен метар = СИ изведена единица (во си системот)
ар = 100 квадратни метри
хектар = 10.000 квадратни метри
квадратен километар = 1.000.000 квадратни метри
квадратен мегаметар = 1012 квадратни метри

Британски единици дефинирани по метарот:

квадратна стапка = 0,09290304 квадратни метри
квадратен јард = 9 квадратни стапки = 0,83612736 квадратни метри
квадратна прачка = 30,25 квадратни јарди = 25,2928526 квадратни метри
акр = 160 квадратни прачки или 43,560 квадратни стапки = 4046,8564224 квадратни метри
квадратна милја = 640 акри = 2,5899881103 квадратни километри

Старите европски мерки за плоштина/површина сѐ уште се користат за некои лични работи (како огласи за продажба на земја)

квадратен фат = 3,34450944 квадратни метри
катастерски месечев акр = 1600? квадратни фата = 5755 квадратни метри

Корисни формулиУреди

Најчести равенки за плоштина:
Облик Равенка Променливи
Квадрат     и   се должини на страните на квадратот (должина и ширина).
Триаголник     и   се основата односно висината.
Кружница   r е радиус.
Елипса     и   се голма полуоска и мала полуоска.
Сфера  , или     е радиус, а   е дијаметар.
Трапезоид     и   се паралелни страни, а   растојанието (висината) помеѓу паралелите.
Цилиндар     и   се радиусот, односно висинаната.
Бочна плоштина на цилиндар     и   се радиусот односно висината.
Конус     и   се радиусот, односно нагибната висина.
Бочна плоштина на конус     и   се радиусот, односно нагибната висина.
Отсечок од кружница     и   се аголот на радиусот односно (во радијани).

Вон математикатаУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди