Список на соѕвездија по површина

список на статии на Викимедија

Ова е список на 88-те современи соѕвездија подредени по површината што ја зафаќаат на небото, изразена во квадратни степени.

Водна Змија е најголемото соѕвездие.

Површината на секое соѕездие ја определуваат неговите граници. Творец на денешните граници на соѕвездијата е белгискиот астроном Ежен Жозеф Делпорт кој ги прецизно ги утврдил и ги објавил во 1930 г. во трудот „Научно разграничување на соѕвездијата“ (Délimitation scientifique des constellations, Cambridge University Press) во име на Меѓународниот астрономски сојуз. Пред Делпорт, границите на соѕвездијата не биле јасно одредени.

Делпорт ги исцртал границите долж вертикални и хоризонтални замислени линии на ректасцензија и деклинација. Меѓутоа ова го изработил во епохата B1875.0, што значи дека границите на денешните ѕвездени карти (т.е. во епохата J2000) се веќе донекаде искосени и затоа повеќе не се совршено хоризонтални и вертикални. Оваа накосеност ќе се зголемува како што ќе течат годините и вековите, но таа не ја менува површината на соѕвездијата.

Место Семејство [1] Крат Соѕвездие Површина (кв. степ.) [2] Отсто Рек: ч м Дек: ст. м Квад [3]
01 Her HYA Водна Змија 1302,844 3,16% 11 36,73 −14 31,91 SQ2
02 Zod VIR Девица 1294,428 3,14% 13 24,39 −04 09,51 SQ3
03 Urs UMA Голема Мечка 1279,660 3,10% 11 18,76 +50 43,27 NQ2
04 Per CET Кит 1231,411 2,99% 01 40,10 −07 10,76 SQ1
05 Her HER Херкул 1225,148 2,97% 17 23,16 +27 29,93 NQ3
06 Wat ERI Еридан 1137,919 2,76% 03 18,02 −28 45,37 SQ1
07 Per PEG Пегаз 1120,794 2,72% 22 41,84 +19 27,98 NQ4
08 Urs DRA Змеј 1082,952 2,63% 15 08,64 +67 00,40 NQ3
09 Her CEN Кентаур 1060,422 2,57% 13 04,27 −47 20,72 SQ3
10 Zod AQR Водолија 979,854 2,38% 22 17,38 −10 47,35 SQ4
11 Her OPH Змијоносец 948,340 2,30% 17 23,69 −07 54,74 SQ3
12 Zod LEO Лав 946,964 2,30% 10 40,03 +13 08,32 NQ2
13 Urs BOO Воловар 906,831 2,20% 14 42,64 +31 12,16 NQ3
14 Zod PSC Риби 889,417 2,16% 00 28,97 +13 41,23 NQ1
15 Zod SGR Стрелец 867,432 2,10% 19 05,94 −28 28,61 SQ4
16 Her CYG Лебед 803,983 1,95% 20 35,28 +44 32,70 NQ4
17 Zod TAU Бик 797,249 1,93% 04 42,13 +14 52,63 NQ1
18 Urs CAM Жирафа 756,828 1,83% 08 51,37 +69 22,89 NQ2
19 Per AND Андромеда 722,278 1,75% 00 48,46 +37 25,91 NQ1
20 Wat PUP Крма 673,434 1,63% 07 15,48 −31 10,64 SQ2
21 Per AUR Кочијаш 657,438 1,59% 06 04,42 +42 01,68 NQ2
22 Her AQL Орел 652,473 1,58% 19 40,02 +03 24,65 NQ4
23 Her SER Змија [4] 636,928 1,54% 16 57,04 +06 07,32 NQ3
24 Per PER Персеј 614,997 1,49% 03 10,50 +45 00,79 NQ1
25 Per CAS Касиопеја 598,407 1,45% 01 19,16 +62 11,04 NQ1
26 Ori ORI Орион 594,120 1,44% 05 34,59 +05 56,94 NQ1
27 Per CEP Кефеј 587,787 1,42% 02 32,64 +71 00,51 NQ4
28 Urs LYN Рис 545,386 1,32% 07 59,53 +47 28,00 NQ2
29 Zod LIB Вага 538,052 1,30% 15 11,96 −15 14,08 SQ3
30 Zod GEM Близнаци 513,761 1,25% 07 04,24 +22 36,01 NQ2
31 Zod CNC Рак 505,872 1,23% 08 38,96 +19 48,35 NQ2
32 Wat VEL Едро 499,649 1,21% 09 34,64 −47 10,03 SQ2
33 Zod SCO Скорпија 496,783 1,20% 16 53,24 −27 01,89 SQ3
34 Wat CAR Кобилица 494,184 1,20% 08 41,70 −63 13,16 SQ2
35 Ori MON Еднорог 481,569 1,17% 07 03,63 +00 16,93 NQ2
36 Lac SCL Вајар 474,764 1,15% 00 26,28 −32 05,30 SQ1
37 Bay PHE Феникс 469,319 1,14% 00 55,91 −48 34,84 SQ1
38 Urs CVN Ловечки Кучиња 465,194 1,13% 13 06,96 +40 06,11 NQ3
39 Zod ARI Овен 441,395 1,07% 02 38,16 +20 47,54 NQ1
40 Zod CAP Јарец 413,947 1,00% 21 02,93 −18 01,39 SQ4
41 Lac FOR Печка 397,502 0,96% 02 47,88 −31 38,07 SQ1
42 Urs COM Береникина Коса 386,475 0,94% 12 47,27 +23 18,34 NQ3
43 Ori CMA Големо Куче 380,118 0,92% 06 49,74 −22 08,42 SQ2
44 Bay PAV Паун 377,666 0,92% 19 36,71 −65 46,89 SQ4
45 Bay GRU Жерав 365,513 0,89% 22 27,39 −46 21,11 SQ4
46 Her LUP Волк 333,683 0,81% 15 13,21 −42 42,53 SQ3
47 Her SEX Секстант 313,515 0,76% 10 16,29 −02 36,88 SQ2
48 Bay TUC Тукан 294,557 0,71% 23 46,64 −65 49,80 SQ4
49 Bay IND Индијанец 294,006 0,71% 21 58,33 −59 42,40 SQ4
50 Lac OCT Октант 291,045 0,71% 23 00,00 −82 09,12 SQ4
51 Ori LEP Зајак 290,291 0,70% 05 33,95 −19 02,78 SQ1
52 Her LYR Лира 286,476 0,69% 18 51,17 +36 41,36 NQ4
53 Her CRT Пехар 282,398 0,68% 11 23,75 −15 55,74 SQ2
54 Wat COL Гулаб 270,184 0,65% 05 51,76 −35 05,67 SQ1
55 Her VUL Лисица 268,165 0,65% 20 13,88 +24 26,56 NQ4
56 Urs UMI Мала Мечка 255,864 0,62% 15 00,00 +77 41,99 NQ3
57 Lac TEL Телескоп 251,512 0,61% 19 19,54 −51 02,21 SQ4
58 Lac HOR Часовник 248,885 0,60% 03 16,56 −53 20,18 SQ1
59 Lac PIC Сликар 246,739 0,60% 05 42,46 −53 28,45 SQ1
60 Wat PSA Јужна Риба 245,375 0,59% 22 17,07 −30 38,53 SQ4
61 Bay HYI Мала Водна Змија 243,035 0,59% 02 20,65 −69 57,39 SQ1
62 Lac ANT Пумпа 238,901 0,58% 10 16,43 −32 29,01 SQ2
63 Her ARA Олтар 237,057 0,57% 17 22,49 −56 35,30 SQ3
64 Urs LMI Мал Лав 231,956 0,56% 10 14,72 +32 08,08 NQ2
65 Wat PYX Компас 220,833 0,54% 08 57,16 −27 21,10 SQ2
66 Lac MIC Микроскоп 209,513 0,51% 20 57,88 −36 16,49 SQ4
67 Bay APS Рајска Птица 206,327 0,50% 16 08,65 −75 18,00 SQ3
68 Per LAC Гуштер 200,688 0,49% 22 27,68 +46 02,51 NQ4
69 Wat DEL Делфин 188,549 0,46% 20 41,61 +11 40,26 NQ4
70 Her CRV Гавран 183,801 0,45% 12 26,52 −18 26,20 SQ3
71 Ori CMI Мало Куче 183,367 0,44% 07 39,17 +06 25,63 NQ2
72 Bay DOR Златна Рипка 179,173 0,43% 05 14,51 −59 23,22 SQ1
73 Urs CRB Северна Круна 178,710 0,43% 15 50,59 +32 37,49 NQ3
74 Lac NOR Рамнило 165,290 0,40% 15 54,18 −51 21,09 SQ3
75 Lac MEN Маса 153,484 0,37% 05 24,90 −77 30,24 SQ1
76 Bay VOL Летечка Риба 141,354 0,34% 07 47,73 −69 48,07 SQ2
77 Bay MUS Мува 138,355 0,34% 12 35,28 −70 09,66 SQ3
78 Per TRI Триаголник 131,847 0,32% 02 11,07 +31 28,56 NQ1
79 Bay CHA Камелеон 131,592 0,32% 10 41,53 −79 12,30 SQ2
80 Her CRA Јужна Круна 127,696 0,31% 18 38,79 −41 08,85 SQ4
81 Lac CAE Длето 124,865 0,30% 04 42,27 −37 52,90 SQ1
82 Lac RET Мрежичка 113,936 0,28% 03 55,27 −59 59,85 SQ1
83 Her TRA Јужен Триаголник 109,978 0,27% 16 04,95 −65 23,28 SQ3
84 Her SCT Штит 109,114 0,26% 18 40,39 −09 53,32 SQ4
85 Lac CIR Шестар 93,353 0,23% 14 34,54 −63 01,82 SQ3
86 Her SGE Стрела 79,932 0,19% 19 39,05 +18 51,68 NQ4
87 Wat EQU Ждребе 71,641 0,17% 21 11,26 +07 45,49 NQ4
88 Her CRU Јужен Крст 68,447 0,17% 12 26,99 −60 11,19 SQ3
Белешки
  1. Кратенки на семејствата на соѕвездија: Per=Персеј, Urs=Голема Мечка, Her=Херкул, Zod=Зодијачко, Ori=Орион, Wat=Небесни води, Bay=J, Бајерово, Lac=Лакајлово
  2. Вкупната површина на сите соѕвездија е вкупнаат површина на небото, што изнесува 4π стерадијани, или 4π × (180/π)2 квадратни степени, или приближно 41252,961 квадратни степени,
  3. „Квад“ = квадрант на небото: С = север, Ј = југ, од Квадрант 1, до Квадрант 4,
  4. Соѕвездието Змија се дели на два дела:
    Змиска Глава (428,484 кв. степ.; сдредишна точка: Рек: 15 46,49, Дек: +10 58,20) и
    Змиска Опашка (208,444 кв. степ.; средишна точка: Рек: 18 07,60, Дек: -04 51,73)

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Македонски

уреди

Англиски

уреди