Лисица (соѕвездие)

Лисица (лат. Vulpecula) е не толку видливо соѕвездие на северното небо. Забележано е во 17 век, и се наоѓа во средината на летниот триаголник (астеризам составен од сјајните ѕвезди Денеб, Вега и Алтаир).

Лисица
лат. Vulpecula
КратенкаVul
ГенитивноVulpeculae
Ректасцензија20 ч.
Деклинација+25°
Површина268 (°)² (55th)
Главни ѕвезди5, 20
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
33
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаα Vul (Anser) (4.44m)
Најблиска ѕвездаPY Vul
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Соседни
соѕвездија
Лебед
Лира
Херкул
Стрела
Делфин
Пегаз
Видливо на ширина од +90° до −55°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец септември.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди