Клавдиј Птоломеј

римски математичар, астроном и географ

Клавдиј Птоломеј (латински: Claudius Ptolemaeus, грчки: Κλαύδιος Πτολεμαῖος) бил познат римски историчар, географ и астроном, којшто живеел во Александрија.

Средновековна слика на Клавдиј Птоломеј

Име и потекло

уреди

Се претпоставува дека бил припадник на грчката заедница во Египет. Но исто така постојат податоци кои укажуваат дека е можно да бил хеленизиран египќанин.