Суперџин

вид ѕвезда

Суперџин — вид ѕвезда од редот на најмасивните во вселената. Во Херцшпрунг-Раселовиот дијаграм тие го заземаат највисокиот дел од дијаграмот. Во спектралната класификација суперџиновите се класифицирани како Ia (најсјајни суперџинови) или Ib (помалку сјајни суперџинови). Обично имаат апсолутна величина помеѓу -5 и -12. Најсјајните суперџинови обично се класификуваат како хиперџинови од класата 0.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  • Tempesti, Piero (editor) (1979). Enciclopedia dell'Astronomia. Curcio.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)