Променлива ѕвезда

Променлива ѕвезда — ѕвезда чија привидна сјајност гледана од Земјата се менува со текот на времето, без разлика дали промените настануваат поради промена на светлината на ѕвездата или поради тоа што светлината која доаѓа од ѕвездата е блокирана на патот до Земјата. Многу од ѕвездите имаат ваква особеност. На пример, енергијата која ја емитува нашето Сонце варира околу 0,1 % на секои 11 години од сончевиот циклус.

Млада ѕвезда Т Бика, прототип на променливите ѕвезди од типот T Tauri

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди