Денеб (α Cyg / α Cygni) е најсјајната ѕвезда во соѕвездието Лебед и има вертекс во летниот триаголник. Таа е 19-та најсјајна ѕвезда на ноќното небо, со привидна ѕвездена величина од 1,25. Денеб е бел суперџин и е една од најлуминозните познати ѕвезди. Позната е, односно била позната, по многу други имиња, меѓу кои: Аридед, Дениб Адиге и Аридиф, кои денес се заборавени.

Денеб[1]

Соѕвездието Лебед каде што се наоѓа ѕвездата Денеб.
Податоци од набљудување
Епоха J2000      Рамноденица J2000
Соѕвездие Лебед
Ректасцензија 20 ч 41 м 25,9 с
Деклинација +45° 16' 49"
Прив. величина (V) 1.25
Особености
Спектрален тип A2 Ia
U−B Боен показател −0.24
B−V Боен показател +0.09
Променлив тип Алфа Лебед
Астрометрија
Радијална брзина (Rv)−4.5 км/с
Сопствено движење (μ) Рект: 1.99 млс/г
Дек.: 1.95 млс/г
Паралакса (π)2.29 ± 0.32 млс
Оддалеченостприб. 1.400 сг
(приб. 440 пс)
Апсолутна величина (MV)−6.95
Други ознаки
α Cygni, Alpha Cyg, 50 Cyg, Arided, Aridif, Gallina, Arrioph, HR 7924, BD +44°3541, HD 197345, SAO 49941, FK5: 777, HIP 102098.

Наводи уреди