Лала Мехмед-паша (? - 28 ноември 1595 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 19 ноември до 28 ноември 1595 година.

Политички функции
Претходник
Коџа Синан-паша
Голем везир на Османлиското Царство
19 ноември - 28 ноември 1595
Наследник
Коџа Синан-паша