Неаполско Кралство

(Пренасочено од Кралство Неапол)

Кралство Неапол (латински: Regnum Neapolitanum; италијански: Regno di Napoli), исто така познато како Кралство Сицилија, — држава што владеела со делот на италијанскиот полуостров јужно од Папската Држава помеѓу 1282 и 1816 година. Основана е со сицилијанската војна (1282–1302), кога островот Сицилија се побунил и бил освоен од Круната на Арагон, станувајќи посебно кралство наречено и Кралство Сицилија. Во 1816 година, таа повторно се обединила со островот Сицилија за да го формира Кралството на двете Сицилии.

Кралство Неапол
Regno di Napoli (Италијански)
Regnum Neapolitanum (Латински)
1282–1799
1799–1816
Flag of Неаполско Кралство
Flag
Coat of arms of Неаполско Кралство
Coat of arms
Територијата на Кралството Неапол во 1454 г.
Територијата на Кралството Неапол во 1454 г.
Главен градНеапол
Говорени јазициЛатински
Италијански
Неаполитански
УредувањеКралство
Крал 
• 1282–1285
Карло I Анжујски (прв)
• 1815–1816
Фердинанд I од Двете Сицилии (последен)
Историја 
• Основана
1282
8 декември 1816
Претходници
Наследници
Кралство Сицилија
Кнежевство Таранто
Партенопска Република
Република Сенарика
Неаполска Република (1647)
Партенопска Република
Република Сенарика
Неаполска Република (1647)
Кралство на двете Сицилии
Кралство Неапол (Наполеонско)

Територијата на Кралството Неапол одговарало на сегашните италијански региони Кампанија, Калабрија, Апулија, Базиликата, Абруцо, Молизе и вклучувало и некои области на денешниот јужен и источен Лацио.