Митрополит (на грчки: μητροπολίτης) е најстарата епископска титула во Црквата. Првично митрополит бил епископ на христијанска црква со резиденција во главниот град или митрополија (μητρόπολις) на Римска провинција. Титулата митрополит првпат се сретнува во каноните на Никејскиот вселенски собор од 325 година. 34 - то апостолско правило определува: епископите на сите народи да го познаваат првиот од нив и да го признаваат за главен, и да не твораат ништо, кое што ја надминува нивната власт, без негово знаење. Митрополитите ги свикувале и биле претседатели на помесните собори во својата епархија (ἤ ἐπαρχία) [1].

Извори

уреди
  1. Официјална страница на Македонската православна црква