Будим

поранешен град во Унгарија, денес дел од Будимпешта

Будим или Буда (унгарски: Buda; германски: Ofen) е западниот дел на унгарската престолнина Будимпешта, сместен на западниот брег на Дунав. Името Буда го има добиено од Бледа, хунски водач, чие име е исто Буда на унгарски.[1][2][3] Римското име за Буда било Аквинкум (Aquincum) („aqua“ значи „вода“ на латински.)

Историски грб.
Историски грб.

Буда зафаќа околу една третина од целосната територија на Будимпешта и е богата со дрва, а и доста ридеста. Најчесто е поврзувана со високи стандарди на живеење, иако тоа зависи од областа на живеење. Познати атракции кои се наоѓаат на нејзина територија се Замокот Буда и Цитаделата.

Будим како тема во уметноста

уреди
  • „Будимскиот крал и кралицата“ (Будимски краљ и краљица) - српска народна песна.[4]
  • „Што се саит под Будима града“ - македонска народна песна.[5]

Наводи

уреди
  1. http://www.keresztnevek.hu/jelent%C3%A9se/BUDA/
  2. http://www.csukalib.hu/kalendarium.php?194
  3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-03-25. Посетено на 2010-06-12.
  4. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 68-69.
  5. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 83.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди