Молдавија (регион)

Регионот Молдавија (романски: Moldova) е географски и историски регион и поранешно кнежевство во Источна Европа, што одговара на територијата помеѓу Источните Карпати и реката Днестар. На почетокот, а подоцна и независна автономна држава, таа постои од XIV век па до 1859 г, кога се соединела со Влашка и двете се основа на современата романската држава.

Карта на Молдавија.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди