Папа (Унгарија)

Папа (унгарски: Pápa) — град во Унгарија. Папа е втор по големина град во округот на Веспрем.

Панорама на Папа
Знаме на Папа
Грб

Според податоците од 2008 година градот има 32.617 жители.

Градот Папа е познат по своите добро сочувани стари градски јадра. Папа има голем историски центар, со реновирани куќи, кафулиња и музеи на резиденцијата, вклучувајќи го и Музејот за сино боење (Kékfestő Múzeum), формиран во поранешна фабрика која произведува облека и други текстили обоени со индиго сина под уникатен метод.

Градот е познат по своите термални бањи, особено новоизградениот комплекс за пливање, палатата на семејството Ештерхази, неговата голема римокатоличка црква и калвинистичкото средно училиште; градот е важен религиозен центар. Исто така може да се пофали со голем парк во близина на центарот на градот.

Градот е главен центар на трговијата со вината на винскиот регион Сомло. Папа бил административен регионален капитал од 1945 до 1983 година.

ГеографијаУреди

Градот Папа се наоѓа во северозападниот дел на Унгарија. Градот е околу 130 километри западно оддалечен од Будимпешта. Градот се наоѓа во северозападниот дел на Панонската Низина на ободите на островската Бакоњска планина.

НаселениеУреди

Според проценките од 2017 година, во градот имало 30.561 жител.

Демографија
1990 200 2011 2017
33 846 33 549 31 845 30 561

Партнерски градовиУреди

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди