Изборно Кнежевство Саксонија

Изборно Кнежевство Саксонија или Горна Саксонија (германски: Kurfürstentum Sachsen) — територија на Светото Римско Царство, создадена од Саксонија-Витенберг во 1356 и опстојувала до 1806 година кога било основано Кралство Саксонија. Главни градови биле Витенберг, Мајсен и Дрезден.

Изборно Кнежевство Саксонија
Kurfürstentum Sachsen  (германски)
Земја на Светото Римско Царство
Изборно Кнежевство
Унија со Полска
(1697–1706 и 1709–1763)

1356 – 1806
Знаме Грб
Местоположба на Саксонија
  Saxon Electorate within the Holy Roman Empire
upon the 1648 Peace of Westphalia
Главен град
Уредување феудална монархија
Изборен кнез
 -  1356 Рудолф I (прв)
 -  1419–1422 Албрехт III (последен од Асканите)
 -  1423–1428 Фридрих I (прв од Ветините)
 -  1763–1806 Фридрих Август III (последен)
Историски период среден век
 -  Златна була 10 јануари 1356
 -  Споено со Маркгрофовија Мајсен и Тирингија 6 јануари 1423
 -  Договор од Лајпциг 26 август 1485
 -  Капитулација на Витенберг 19 мај 1547
 -  Зазимање на Лужица според договорот од Прага 15 јуни 1635
 -  Издигната во кралство 20 декември 1806
Денес во  Германија
 Полска