Отвори го главното мени

Османлиски војни во Европа

Османлиската империја (1683)

Османлиските војни во Европа биле војните помеѓу Отоманците и Европејците на европска територија. Исто така се нарекуваат Отомански и Турски војни во старите текстови.

Подем на Отоманската ИмперијаУреди

Поврзано: Подем на Отоманската Империја
 
Воена и
политичка историја
Подем на Отоманската Империја
Времетраење 154 години
# Султани 8

Подемот на Отоманската Империја (1299-1453) се однесува на периодот кој започнал со слабеење на Селџукскиот султанат кон почетокот на 14 век, а завршил со пропаѓањето на Византиската империја по падот на Константинопол во 1453 година. Војни во Европа се:

Територијално проширувањеУреди

Поврзано: Територијално проширување на Отоманската Империја
 
Воена и
политичка историја
Територијално проширување на Отоманската Империја
Времетраење 230 години
# Султани 11

Територијално проширување на Отоманската империја (1453-1683) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по создавањето и подемот на империјата (1299-1453).

Отоманско-хрватски војниУреди

Отоманско-српски војниУреди

Сулејман ВеличествениотУреди

Поврзано: Сулејман Величествениот

Сулејман I е еден од најуспешните султани на Отоманската империја. Во западните земји е познат како Величенствениот а во источните како Законодавецот. На султанскиот трон се качил во 1520 година и владеел до 1566 година. Ги освоил најсветите муслимански градови Мека, Медина, Ерусалим, Дамаск и Багдад. Во август 1521 година била освоена речиси цела Србија. Во 1522 година бил заземен Родос. На 29 август 1526 година започнала Мохачката битка. Отоманците ги поразиле сојузничките христијански сили предводени од Лајош II. Победата сепак не им дала голема сигурност на Османлиите. Битката го означил крајот на Кралство Унгарија. Од 1541 година Сулејман го контролирал поголемиот дел до денешна Унгарија, како и Трансилванија, Влашка и Молдавија кои станале вазалства на султанот.

СтагнацијаУреди

Поврзано: Стагнација на Отоманската империја
 
Воена и
политичка историја
Стагнација на Отоманската империја
Времетраење 133 години
# Султани 11

Стагнацијата на Отоманската империја (1683-1827) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по периодот на територијално проширување (1453-1683). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.

ПадУреди

Поврзано: Пад на Отоманската Империја
 
Воена и
политичка историја
Пад на Отоманската Империја
Времетраење 82 години
# Султани 5

Падот на Отоманската империја (1828– 1908) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по периодот на стагнација (1683–1827). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.

РаспаѓањеУреди

Поврзано: Распаѓање на Отоманската Империја
 
Воена и
политичка историја
Распаѓање на Отоманската Империја
Времетраење 14 години
# Султани 2

Распаѓањето на Отоманската империја го опфаќа периодот од започнувањето на Младотурската револуција во 1908 година, до конечната поделба на империјата во 1922 година.

Балкански војниУреди

Терминот Балкански војни се однесува на две војни, што се случиле во Југоисточна Европа во 1912 и 1913 година. Првата балканска војна започнала на 8 октомври 1912 година кога Бугарија, Грција, Црна Гора и Србија (Види: Балкански сојуз), ја нападнале Османлиската империја. Војната завршила со потпишување на мировен договор во Лондон.

Втората балканска војна избила на 16 јуни 1913 година кога Бугарија, незадоволна од своите придобивки, ги нападнала своите поранешни сојузници, Србија и Грција. Војната завршила со потпишување на мировен договор во Букурешт.