Ватерполо на светското првенство во водени спортови 2011 - турнир во машка конкуренција

Светско првенство
во водени спортови 2011

Кина Шангај, Кина
Скокови во вода
Поединечно
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Екипно екипно
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Поединечно мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Екипа техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Натпреварите во машкиот турнир во ватерполо на Светско првенство во водени спортови 2011 во Шангај, Кина ќе се одржат од 18 до 30 јули.[1] Најдобрите три тима (освен квалификуваната Србија) се квалификуваат за Летни олимписки игри 2012.

КвалификвацииУреди

Настан Дата Локација Места Квалификации
Домаќин 1   Кина
2010 ФИНА Машка Ватерполо Светска Лига Различни локации 2   Србија
  Црна Гора
2011 ФИНА Светски Куп јули 27–
август 1, 2010
  Орадеа 4   Хрватска
  Шпанија
  САД
  Романија
Европа[2] 3   Италија
  Унгарија
  Германија
Квалификационен турнир за Америка јануари 9–
јануари  13, 2011
  Викторија 2   Канада
  Бразил
Азиски Игр ноември 18 – ноември 25, 2010   Guangzhou 2   Казахстан
  Јапонија
Африка 1   ЈАР
Океанија 1   Австралија
Вкупно 16

Прелиминарна рундаУреди

Сите времиња се во Кинеско Стандардно Време (UTC+8)

Квалификувани во четвртфинале
Квалификувани до плеј-оф натпреварите
Продолжуваат во натпреварите за места

Жрепката се одржа на 15 април 2011.[3]

Тај-брејк критериумУреди

Ако два тима имаат еднаков број на поени, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Тимот што победил на меѓусебниот натпревар ќе биде рангиран повисоко.
 2. Доколку натпреварот бил нерешен ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
 3. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
 4. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
 5. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Доколку има од два вакви случаи првин се решава оној кој е за повисоко место.

Ако три или повеќе тима имаат еднаков број на поени, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Резултатите помеѓу тие тимови ќе одредат кој ќе биде повисоко рангиран.
 2. Доколку со ова се добијат само два изедначи тима тогаш ќе се употреби горе споменатиот критериум:
 3. Првин споредбата ќе се прва според поени, па според гол разликата, па според дадените голови
 4. Доколку и понатаму е изедначено ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
 5. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
 6. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
 7. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Извор: „Тај-бреј критериум“. ФИНА. Посетено на 2009-07-22.

Група АУреди

Тим Нат П Н И ДГ ПГ ГР Пое
  Унгарија 3 3 0 0 39 26 +13 6
  Црна Гора 3 2 0 1 35 23 +12 4
  Шпанија 3 1 0 2 36 26 +10 2
  Казахстан 3 0 0 3 15 50 –35 0
јули 18, 2011
09:30
Извештај Унгарија   11 – 10   Црна Гора Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 600
Судии:
Наумов (РУС), Тулга (ТУР)
Голови по четвртина: 2–3, 3–2, 2–4, 4–1
Бирош 4 Голови Јанковиќ, Ивовиќ 2

јули 18, 2011
10:50
Извештај Казахстан   5 – 18   Шпанија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 550
Судии:
Кабрал (БРА), Ротсарт (САД)
Голови по четвртина: 1–3, 0–4, 2–5, 2–6
Зилјајев 3 Голови четири играчи 3

јули 20, 2011
18:20
Извештај Шпанија   7 – 9   Црна Гора Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 650
Судии:
Капути (ИТА), Бок (ГЕР)
Голови по четвртина: 1–3, 1–2, 2–1, 3–3
Мингуел, Валес 2 Голови Јанковиќ, Бргуљан 2

јули 20, 2011
19:40
Извештај Унгарија   16 – 5   Казахстан Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 600
Судии:
Периш (ХРВ), Деслирес (КАН)
Голови по четвртина: 4–1, 4–0, 3–2, 5–2
четири играчи 3 Голови Зилјајев 2

јули 22, 2011
17:00
Извештај Унгарија   12 – 11   Шпанија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 650
Судии:
Периш (ХРВ), Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 5–5, 4–3, 2–1, 1–2
Мадарас, Хараи 3 Голови Перез 3

јули 22, 2011
18:20
Извештај Казахстан   5 – 16   Црна Гора Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 450
Судии:
Koryzna (POL), Gonzalez (PUR)
Голови по четвртина: 2–5, 0–5, 0–2, 3–4
Зилјајев 3 Голови Радовиќ 4

Група БУреди

Тим Нат П Н И ДГ ПГ ГР Пое
  Србија 3 3 0 0 41 19 +22 6
  Австралија 3 2 0 1 30 27 +3 4
  Романија 3 1 0 2 27 31 –4 2
  Кина 3 0 0 3 22 43 –21 0
јули 18, 2011
12:10
Извештај Романија   8 – 9   Австралија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 500
Судии:
Периш (ХРВ), Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 2–1, 2–1, 3–3, 1–4
три играчи 2 Голови Милер 3

јули 18, 2011
21:00
Извештај Србија   17 – 5   Кина Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 400
Судии:
Флавихе (АВС), Римнет (ХОЛ)
Голови по четвртина: 5–1, 3–0, 2–2, 7–2
Филип Филиповиќ 4 Голови пет играчи 1

јули 20, 2011
09:30
Извештај Србија   12 – 5   Романија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 350
Судии:
Ставридис (ГРЦ), Ротсарт (САД)
Голови по четвртина: 3–1, 3–1, 3–1, 3–2
Пијетловиќ 4 Голови Раду 2

јули 20, 2011
21:00
Извештај Австралија   12 – 7   Кина Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 550
Судии:
Корузна (ПОЛ), Пинкер (ЈАР)
Голови по четвртина: 1–2, 1–2, 3–2, 7–1
Кемпбел, Јангер 3 Голови Пан Нинг, Ли Бин 2

јули 22, 2011
19:40
Извештај Србија   12 – 9   Австралија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 550
Судии:
Капути (ИТА), Бок (ГЕР)
Голови по четвртина: 5–3, 2–1, 3–2, 2–3
Филип Филиповиќ 5 Голови три играчи 2

јули 22, 2011
21:00
Извештај Романија   14 – 10   Кина Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 550
Судии:
Ботсарт (САД), Деслирес (КАН)
Голови по четвртина: 2–3, 3–3, 5–0, 4–4
Раду 8 Голови Пан Нинг 3

Група ЦУреди

Тим Нат П Н И ДГ ПГ ГР Пое
  Хрватска 3 3 0 0 43 16 +27 6
  Канада 3 2 0 1 28 25 +3 4
  Јапонија 3 1 0 2 25 40 –15 2
  Бразил 3 0 0 3 25 40 –15 0
јули 18, 2011
13:30
Извештај Бразил   5 – 14   Хрватска Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 250
Судии:
Гонзалез (PUR), Чирич (СРБ)
Голови по четвртина: 0–5, 1–3, 3–4, 1–2
Кривеља 2 Голови Бошковиќ 4

јули 18, 2011
17:00
Извештај Јапонија   5 – 11   Канада Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 700
Судии:
Вилијамс (НЗЛ), Александреску (РОМ)
Голови по четвртина: 1–3, 2–2, 0–3, 2–3
пет играчи 1 Голови Грахам 5

јули 20, 2011
10:50
Извештај Канада   4 – 11   Хрватска Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 300
Судии:
Борељ (ШПА), Вилијамс (НЗЛ)
Голови по четвртина: 1–3, 3–3, 0–3, 0–2
четири играчи 1 Голови Добуд 4

јули 20, 2011
12:10
Извештај Бразил   11 – 13   Јапонија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 500
Судии:
Бргуљан (ЦРГ), Ни (КИН)
Голови по четвртина: 4–2, 2–4, 1–3, 4–4
Силва, Франко 3 Голови Шимицу 4

јули 22, 2011
9:30
Извештај Бразил   9 – 13   Канада Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 400
Судии:
Бргуљан (ЦРГ), Флавихе (АУС)
Голови по четвртина: 1–2, 1–4, 3–4, 4–3
Гимараеш 3 Голови Дигл 5

јули 22, 2011
10:50
Извештај Јапонија   7 – 18   Хрватска Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 500
Судии:
Ни (КИН), Калфанвајев (КАЗ)
Голови по четвртина: 1–6, 1–3, 2–4, 3–5
три играчи 2 Голови Јоковиќ 3

Група ДУреди

Тим Нат П Н И ДГ ПГ ГР Пое
  Италија 3 3 0 0 32 12 +20 6
  Германија 3 2 0 1 31 22 +9 4
  САД 3 1 0 2 32 20 +12 2
  ЈАР 3 0 0 3 12 53 –41 0
јули 18, 2011
18:20
Извештај САД   7 – 9   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 800
Судии:
Бргуљан (ЦРГ), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 0–4, 2–2, 4–1, 1–2
Азеведо 2 Голови Улер 3

јули 18, 2011
19:40
Извештај Италија   17 – 1   ЈАР Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 450
Судии:
Балфанвајев (КАЗ), Менедез (КУБ)
Голови по четвртина: 5–0, 3–0, 5–0, 4–1
Десерти 4 Голови Кајт 1

јули 20, 2011
13:30
Извештај Јужноафриканска Република   8 – 16   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 500
Судии:
Чирич (СРБ), Александреску (РОМ)
Голови по четвртина: 2–3, 2–4, 1–4, 3–5
Кајт, Бел 3 Голови Улер 6

јули 20, 2011
17:00
Извештај САД   5 – 8   Италија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 650
Судии:
Маргета (СЛО), Тулга (ТУР)
Голови по четвртина: 1–2, 1–2, 1–3, 2–1
Александар 2 Голови Џито, Фелуго 2

јули 22, 2011
12:10
Извештај САД   20 – 3   ЈАР Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 450
Судии:
Римнет (ХОЛ), Менедез (КУБ)
Голови по четвртина: 5–0, 4–1, 5–0, 6–2
Азеведо 5 Голови три играчи 1

јули 22, 2011
13:30
Извештај Италија   7 – 6   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 600
Судии:
Борељ (ШПА), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–3, 1–2, 2–1, 2–0
Аикарди 3 Голови Реал, Плотце 2

Плеј-офУреди

Победниците во групите се квалификуваа директно во четвртфиналето.

јули 24, 2011
12:10
Извештај Црна Гора   8 – 4   Романија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 600
Судии:
Тулга (ТУР), Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 2–1, 1–2, 3–0, 2–1
Бргуљан, Јокиќ 2 Голови Раду 2

јули 24, 2011
15:30
Извештај Шпанија   9 – 8   Австралија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 750
Судии:
Бргуљан (ЦРГ), Ротсарт (САД)
Голови по четвртина: 2–1, 3–1, 3–4, 1–2
Пероне, Гарсија 3 Голови три играчи 2

јули 24, 2011
16:50
Извештај Канада   4 – 17   САД Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 800
Судии:
Чирич (СРБ), Корзуна (ПОЛ)
Голови по четвртина: 2–5, 0–6, 2–4, 0–2
Дигл 2 Голови четири играчи 3

јули 24, 2011
21:00
Извештај Јапонија   6 – 8   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 550
Судии:
Периш (ХРВ), Кабрал (БРА)
Голови по четвртина: 3–3, 0–1, 2–3, 1–1
Шимицу 4 Голови Стам 3

Нокаут фазаУреди

Натпреварување за шампионУреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
July 26        
   Унгарија  9
July 28
   САД  8  
   Унгарија  14
July 26
     Србија  15  
   Србија  9
July 30
   Германија  4  
   Србија  7
July 26
     Италија  8
   Хрватска  9
July 28
   Црна Гора  6  
   Хрватска  8 Трето место
July 26
     Италија  9  
   Италија  10    Унгарија  11
   Шпанија  6      Хрватска  12
July 30


ЧетвртфиналеУреди

јули 26, 2011
14:00
Извештај Унгарија   9 – 8   САД Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 450
Судии:
Корузна (ПОЛ), Флавихе (АУС)
Голови по четвртина: 1–3, 3–2, 3–2, 2–1
три играчи 2 Голови Варељас, Бејли 3

јули 26, 2011
15:20
Извештај Србија   9 – 4   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 500
Судии:
Коганов (АЗЕ), Александреску (РОМ)
Голови по четвртина: 2–0, 0–1, 4–3, 3–0
Филиповиќ 4 Голови четири играчи 1

јули 26, 2011
16:40
Извештај Хрватска   9 – 6   Црна Гора Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 350
Судии:
Тулга (ТУР), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–2, 2–1, 4–0, 1–3
Јоковиќ 4 Голови Радовиќ 2

јули 26, 2011
21:00
Извештај Италија   10 – 6   Шпанија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 650
Судии:
Маргета (СЛО), Наумов (РУС)
Голови по четвртина: 2–1, 3–3, 3–1, 2–1
Фиглиоли 4 Голови шест играчи 1

ПолуфиналеУреди

јули 28, 2011
16:50
Извештај Унгарија   14 – 15   Србија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 1,200
Судии:
Маргета (СЛО), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–1, 7–5, 3–3, 1–4  OT: 1–2
Мадараш 4 Голови Филиповиќ, Прљаиновиќ 3

јули 28, 2011
21:00
Извештај Хрватска   8 – 9   Италија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 1,200
Судии:
Борељ (ШПА), Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 0–1, 1–2, 3–5, 4–1
Бошковиќ 3 Голови Гиоргети 3

Натпревар за бронзен медалУреди

јули 30, 2011
16:00
Извештај Унгарија   11 – 12   Хрватска Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 1,200
Судии:
Борељ (ШПА), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–5, 2–3, 5–3, 2–1
Варга, Бирос 3 Голови Бошковиќ 4

Натпревар за златен медалУреди

јули 30, 2011
21:00
Извештај Србија   7 – 8   Италија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 2,000
Судии:
Тулга (ТУР), Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 0–1, 2–0, 1–4, 3–1  OT: 1–2
Филиповиќ 3 Голови Аикарди 3

Натпреварување за 5-8 местоУреди

  Полуфинале Петто место
             
July 28
   САД 9  
   Германија 8  
 
July 30
       САД 10
     Шпанија 11
Седмо место
July 28 July 30
   Црна Гора 9    Германија  5
   Шпанија 10      Црна Гора  8

ПолуфиналеУреди

јули 28, 2011
12:10
Извештај САД   9 – 8   Германија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 350
Судии:
Капути (ИТА), Менендез (КУБ)
Голови по четвртина: 4–2, 4–2, 0–2, 1–2
Рајан Бејли 2 Голови Кројцман, Улер 2

јули 28, 2011
15:30
Извештај Црна Гора   9 – 10   Шпанија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 1,100
Судии:
Александреску (РОМ), Наумов (РУС)
Голови по четвртина: 2–2, 3–5, 2–1, 2–2
Радовиќ 3 Голови Триас 3

Натпревар за 7мо местоУреди

јули 30, 2011
09:30
Извештај Германија   5 – 8   Црна Гора Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 350
Судии:
Александреску (РОМ), Ни (КИН)
Голови по четвртина: 3–4, 1–3, 1–1, 0–0
Реал, Шулер 2 Голови Радовиќ, Бргуљан 2

Натпревар за 5то местоУреди

јули 30, 2011
10:50
Извештај САД   10 – 11   Шпанија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Судии:
Чирич (СРБ), Флавихе (АВС)
Голови по четвртина: 0-4, 3-2, 3-2, 4-3
Варељас 3 Голови Молина Риос, Перез Варгас 3

Натпреварување за 9-12 местоУреди

  Полуфинале Деветто место
             
July 26
   Романија 8  
   Канада 12  
 
July 28
       Канада 6
     Австралија 8
Единаесетто место
July 26 July 28
   Австралија 15    Романија  15
   Јапонија 9      Јапонија  18

ПолуфиналеУреди

јули 26, 2011
11:20
Извештај Романија   8 – 12   Канада Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 350
Судии:
Периш (ХРВ), Вилијамс (НЗЛ)
Голови по четвртина: 2–2, 2–4, 3–3, 1–3
Раду, Негрин 3 Голови Бојд 4

јули 26, 2011
12:40
Извештај Австралија   15 – 9   Јапонија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Судии:
Чирич (СРБ), Ни (КИН)
Голови по четвртина: 6–4, 1–1, 3–1, 5–3
три играчи 3 Голови Такеи 3

Натпревар за 11то местоУреди

јули 28, 2011
09:30
Извештај Романија   15 – 18   Јапонија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Судии:
Римнит (ХОЛ), Бок (ГЕР)
Голови по четвртина: 4–3, 3–5, 3–5, 5–5
Кадар 4 Голови Шиота 8

Натпревар за 9то местоУреди

јули 28, 2011
10:50
Извештај Канада   6 – 8   Австралија Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 300
Судии:
Бргуљан (ЦРГ), Ни (КИН)
Голови по четвртина: 2–0, 1–2, 2–3, 1–3
Грахам 3 Голови Јангер 2

Натпреварување за 13-16 местоУреди

  Полуфинале Тринаесетто место
             
July 24
   Казахстан 8  
   Кина 7  
 
July 26
       Казахстан 9
     Бразил 7
Петнаесетто место
July 24 July 26
   Бразил 7    Кина  9
   ЈАР 4      ЈАР  4

ПолуфиналеУреди

јули 24, 2011
09:30
Извештај Казахстан   8 – 7   Кина Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 1,000
Судии:
Александреску (РОМ), Вилијамс (НЗЛ)
Голови по четвртина: 2–2, 3–2, 2–0, 1–3
Пилипенко, Панфили 2 Голови Лианг, Ксие 2

јули 24, 2011
10:50
Извештај Бразил   7 – 4   ЈАР Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 700
Судии:
Јухаш (УНГ), Рустамова (УЗБ)
Голови по четвртина: 4–0, 0–1, 1–2, 2–1
Франко 2 Голови Мансон 2

Натпревар за 15то местоУреди

јули 26, 2011
08:40
Извештај Кина   9 – 4   ЈАР Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 250
Судии:
Менендез (КУБ), Кабрал (БРА)
Голови по четвртина: 3–1, 2–2, 2–0, 2–1
Ју Лијун, Ли Бин 2 Голови Бел 2

Натпревар за 13то местоУреди

јули 26, 2011
10:00
Извештај Казахстан   9 – 7   Бразил Ориентален Спортски Центар Шангај, Шангај
Гледачи: 250
Судии:
Пинкер (ЈАР), Макита (ЈАП)
Голови по четвртина: 3–0, 1–3, 2–2, 3–2
Зилјајев 3 Голови Силва 2

Финални позицииУреди

Место Тим
    Италија
    Србија
    Хрватска
4   Унгарија
5   Шпанија
6   САД
7   Црна Гора
8   Германија
9   Австралија
10   Канада
11   Јапонија
12   Романија
13   Казахстан
14   Бразил
15   Кина
16   ЈАР

НаводиУреди