Пливање на светското првенство во водени спортови 2011 - 200м делфин во женска конкуренција

Натпреварите во 200м делфин за жени во пливачките дисциплини на Светско првенство во водени спортови 2011 се одржаа на 27 јули со прелиминациите и полуфиналето и на 28 јули со финалето.

200м делфин за жени
на Светско првенство во водени спортови 2011
Датијули 27, 2011 (прелиминации и полуфинале)
јули 28, 2011 (финале)
Победничко време2:05.55
Медалисти
Златен медал   Кина
Сребрен медал   Обединето Кралство
Бронзен медал   Кина
«20092013»
Светско првенство
во водени спортови 2011

Кина Шангај, Кина
Скокови во вода
Поединечно
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Екипно екипно
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Поединечно мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Екипа техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

РекордиУреди

Пред натпреварувањето, светските и шампионатските рекорди беа следниве:

Име Нација Време Локација Датум
Светски рекорд Лиу Зиге   НР Кина 2:01.81 Хинан 21 октомври, 2009
Рекорд на Шампионатот Џесика Шипер   Австралија 2:03.41 Рим 30 јули, 2009

Ниту светски ниту шампионатски рекорд беше поставен за време на ова натпреварување.

РезултатиУреди

ПрелимианцииУреди

33 пливачи усествува во 5 групи.[1]

Место Група Линија Име Нација Време Забелешки
1 4 5 Нацуми Хоши   Јапонија 2:07.34 Q
2 4 6 Зузана Јакабос   Унгарија 2:07.60 Q
3 5 6 Кетлин Херси   САД 2:07.91 Q
4 5 5 Елен Ганди   Обединето Кралство 2:08.14 Q
5 5 4 Лиу Зиге   Кина 2:08.28 Q
6 3 5 Мирела Белмонте Гарсија   Шпанија 2:08.34 Q
7 4 2 Стефани Рајс   Австралија 2:08.43 Q
8 4 4 Јиао Лиујанг   Кина 2:08.47 Q
9 4 3 Џесика Шиперс   Австралија 2:08.62 Q
10 3 3 Тереса Крипен   САД 2:08.63 Q
11 3 4 Џема Лов   Обединето Кралство 2:08.67 Q
12 3 6 Одреј Лакроикс   Канада 2:08.88 Q
13 3 7 Отилија Једржејчак   Полска 2:09.01 Q
14 3 2 Мартина Гранстром   Шведска 2:09.12 Q
15 5 7 Чои Хје-Ра   Јужна Кореја 2:09.33 Q
16 5 1 Ида Марко-Ваега   Шведска 2:09.38 Q
17 4 1 Катерине Савард   Канада 2:09.41
18 3 8 Мартина ван Беркел   Швајцарија 2:09.68
19 5 3 Катинка Хосцу   Унгарија 2:10.48
19 5 2 Јудит Игнасио Сорибес   Шпанија 2:10.48
21 4 8 Мирела Олчак   Полска 2:10.69
22 4 7 Ања Клинар   Словенија 2:10.83
23 2 6 Рита Медрано   Мексико 2:10.84
24 2 4 Сара Оливеира   Португалија 2:11.37
25 5 8 Јан Мартинова   Русија 2:11.82
26 2 3 Емилија Пиакраинен   Финска 2:12.44
27 3 1 Алесиај Полиери   Италија 2:13.65
28 2 2 Сара Норденстам   Норвешка 2:16.09
29 2 5 Ченг Ван-Јунг   Кинески Тајпеј 2:16.63
30 2 7 Катарина Листопадова   Словачка 2:17.72
31 1 4 Симона Мукиоли   Сан Марино 2:22.03
32 1 3 Марие Лаура Меза   Костарика 2:23.68
33 1 5 Ноел Борши   Албанија 2:29.16

ПолуфиналеУреди

Полуфиналето се одржа во 19:03.[2]

Полуфинале 1Уреди

Место Линија Име Нација Време Забелешки
1 5 Елен Ганди   Обединето Кралство 2:06.73 Q
2 4 Зузана Јакобос   Унгарија 2:06.77 Q
3 6 Јиао Лиујанг   Кина 2:06.99 Q
4 3 Мирела Белмонте Гарсија   Шпанија 2:07.94
5 1 Мартина Гранстром   Шведска 2:08.01
6 7 Одреј Лакроикс   Канада 2:08.70
7 2 Тереса Крипен   САД 2:09.27
8 8 Ида Марко-Варга   Шведска 2:09.56

Полуфинале 2Уреди

Место Линија Име Нација Време Забелешки
1 7 Џема Лов   Обединето Кралство 2:06.30 Q
2 4 Нацуми Хоши   Јапонија 2:06.65 Q
3 3 Лиу Зиге   Кина 2:06.69 Q
4 2 Џесиак Шиперс   Австралија 2:06.93 Q
5 6 Стефани Рајс   Австралија 2:07.32 Q
6 5 Катлин Херси   САД 2:07.94
7 8 Чои Хје-Ра   Јужна Кореја 2:08.81
8 1 Отилија Једржерјчак   Полска 2:09.27

ФиналеУреди

Финалето се одржа во 18:48. [3]

Место Линија Име Нација Време Забелешки
  1 Јиао Лиујанг   Кина 2:05.55
  6 Елен Ганди   Обединето Кралство 2:05.59
  3 Лиу Зиге   Кина 2:05.90
4 5 Нацуми Хоши   Јапонија 2:05.91
5 8 Стефани Рајс   Австралија 2:06.08
6 2 Зузана Јакобос   Унгарија 2:06.35
7 4 Џема Лов   Обединето Кралство 2:06.64
7 7 Џесика Шиперс   Австралија 2:06.64

НаводиУреди

  1. "Светско првенство во водени спортови 2011 – 200м делфин за жени (прелиминации)" (PDF). Омега Тајминг. Посетено на 2011-07-27.
  2. "Светско првенство во водени спортови 2011 – 200м делфин за жени (полуфинале)" (PDF). Омега Тајминг. Посетено на 2011-07-27.
  3. "Светско првенство во водени спортови 2011 – 200м делфин за жени (финале)" (PDF). Омега Тајминг. Посетено на 2011-07-28.

Надворешни врскиУреди