UTC+08:00

часовен појас
(Пренасочено од UTC+8)

UTC+08:00 е часовен појас со отстапување од +08:00 часа од координираното универзално време (UTC). Според стандардот ISO 8601, ова време се претставува како 2024-05-15UTC23:35:54+08:00.

Часовниот појас со жолто (цела година, сите места), светлосино - морски површини
Време во Русија
UTC+2 MSK−1: Калининградско време
UTC+3 MSK: Московско време
UTC+4 MSK+1: Самарско време
UTC+5 MSK+2: Екатеринбуршко време
UTC+6 MSK+3: Омско време
UTC+7 MSK+4: Краснојарско време
UTC+8 MSK+5: Иркутско време
UTC+9 MSK+6: Јакутско време
UTC+10 MSK+7: Владивосточко време
UTC+11 MSK+8: Средноколимско време
UTC+12 MSK+9: Камчатско време
Време во Индонезија:
  UTC+07:00 — западноиндонезиско време
  UTC+08:00 — средноиндонезиско време
  UTC+09:00 — источноиндонезиско време
Време во Австралија
  UTC+8
  UTC+9:30 / DST: UTC+10:30
  UTC+10
  UTC+10 / DST: UTC+11

Со население од околу 1,53 милијарди жители (22,5% од светот), ова е најопширниот и најнаселениот часовен појас во светот.

Се користи во сите земји кајшто е застапен кинескиот јазик.

Како стандардно време (цела година) уреди

Северна Азија уреди

Источна Азија уреди

Југоисточна Азија уреди

Океанија уреди

Недоследности уреди

Постојат разни места што географски припаѓаат на појасот, но користат други времиња.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди