Административна поделба на СД Микронезија

Карта на Микронезија.

Административната поделба на Сојузните Држави на Микронезија ги опфаќа првостепените и второстепените административни единици. Првостепени административни единици на Микронезија се сојузние држави, кои се четири на број, а второстепени се општините.

ДржавиУреди

знаме држава главен град површина[1] население[2] гистина на население
  Чук Вено 127 км2 53,595 420 на км2
  Косрае Тофол 110 км2 7,686 70 на км2
  Понпеј Колонија 346 км2 34,486 100 на км2
  Јап Колонија 118 км2 11,241 95 на км2

ГрадовиУреди

ОпштиниУреди

ЧукУреди

КосраеУреди

 
Карта на општините на Косрае.

ПонпејУреди

ЈапУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

  • "Сојузни држави на Микронезија". Statoids. (англиски)
  • "Општини во Микронезија". Statoids. (англиски)
  • Yapese.com