Сателитска снимка на Намолук.

Намолук е атол и општина во сојузната држава Чук во Микронезија.[1] Ова е најмал атол во Микронезија со вкупна површина од 13 км2.[2] Намолук се наоѓа на 185 км југоисточно од Чук и на 50 км од Етал.[3]

ОстровиУреди

 • Намолук е главен остров на атолот и има 31 хектар. Денес тој е единствен населен остров на атолот.[4] На островот се наоѓаат селата:
  • Сапонвел
  • Луколап
  • Пукос

Останати острови:

 • Лукен 1.5 хектари
 • Тојном 21 хектари
 • Умап 1.5 хектари
 • Амеас , 28 хектари. Островот бил населен до 1930-те. На островот се појавила епидемија и населението било преселено.[5]

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 5°55′22″ N; 153°07′01″ E / 5.9229° N; 153.1169° E / 5.9229; 153.1169