Паликир е главен град на Сојузните Држави на Микронезија од 1989 кога го замениле Колонија. Градот има вкупно население од 5.771 жител. Паликир се наоѓа на островот Понпеи.

Сурфање на Паликир од светска класа


Паликир (во северо-западната страна) во рамките на островот Понпеј