Пингелап е атол и општина во сојузната држава Понпеј во Микронезија. Атолот е составен од три острови: Пингелап, Сукору и Даекаје. Островите се поврзани со гребен и во средината има лагуна. Населен е само островот Пингелап.[1] Целиот атол има вкупна површина од 1.8 километри квадратни.[2] Населението на атолот зборува на пингелапски јазик, кој го зборуваат околу 250 жители.

Сателитска снимка на атолот.

НаводиУреди

  1. Damas, David (1994). Bountiful Island: A Study of Land Tenure on a Micronesian Atoll. Wilfrid Laurier University Press. ISBN 0-88920-239-7.
  2. Damas, David (1985). „Pingelap Politics and American-Micronesian Relations“. Ethnology. Ethnology, Vol. 24, No. 1. 24 (1): 43–55. doi:10.2307/3773489. JSTOR 3773489.

Координати: 6°13′5″N 160°42′10″E / 6.21806° N; 160.70278° E / 6.21806; 160.70278

ПоврзаноУреди