Елизабета Баковска

македонска писателка

Елизабета Баковска (1969, Битола) — македонска писателка, книжевна теоретичарка и преведувачка.

Елизабета Баковска.jpg

БиографијаУреди

Баковска е родена во 1969 година во Битола. Во 1992 година дипломирала на групата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, а во 2000 година магистрирала на истиот факултет. Во 2013 година докторирала на родовите студии на институтот „Евро-Балкан“ во Скопје. Од 1998 година работи во Холандската амбасада во Скопје.

ТворештвоУреди

Баковска пишува литературни и критички текстови најчесто за македонското женско писмо. Таа ги објавила следниве книги:

Три нејзини кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[1]

Баковска се занимава и со книжевен превод од англиски на македонски јазик и обратно, а освен тоа, таа е уредничка на Блесок Поезија во електронското списание „Блесок“.[2]

ВрскиУреди

http://www.blesok.com/avtor.asp?lang=mac&id=858#.UxmR-1Oiy80[мртва врска]).

independent.academia.edu

www.slashdocs.com

www.mirage.com.mk

http://www.utrinski.mk/?ItemID=CD4943DDF8EA3446BC0413C553E3E771[мртва врска]

isshskopje.podomatic.com

НаводиУреди

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 187-190
  2. „Блесок (пристапено на 23.3.2014)“. Архивирано од изворникот на 2014-03-23. Посетено на 2014-03-08.