Ленче Милошевска

Ленче Милошевскамакедонски поет, романописец и преведувач.[1]

ЖивотописУреди

Милошевска е родена е на 7 септември 1948 година во Скопје. Завршила Филолошки факултет, група англиски јазик и книжевност, во Скопје. Работи како уредник во издавачкото претпријатие „Култура“ во Скопје. Член е на ДПМ од 1999 година. Автор е на книгите: Жедната земја моја (поезија, 1992), Кадилница на денот (поезија, 1996), Кимова слама (роман, 1997), Камени пораки (поезија, 1999), Три жени во три слики (роман, 2000). Добитник е на наградите: „Божидар Настев“, „Ванѓа Чашуле“.

НаводиУреди


  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 159.