Сашо Стефановски, познат и под псевдонимот Џанго Помалиот (1965 - Скопје, 1 јули 2023) — македонски писател, блогер и режисер.

Животопис уреди

Стефановски бил дипломиран електроинженер.[1] Починал на 1 јули 2023 година.[2]

Творештво уреди

Стефановски пишувал куса проза која ја објавувал под псевдонимот Џанго Помалиот. Своите раскази ги објавувал на фејсбук и на интернет-порталот Окно, а во 2018 година ја објавил збирката „Намали малце чалам“ која претставува осврт врз урбаниот маалски живот во скопската населба Кисела Вода. Исто така, тој е автор на наградениот драмски текст „Модерна алхемија“ што самиот го режирал во МКЦ кон крајот на 1980-тите.[3] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[4]

Наводи уреди

  1. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018.
  2. centar.mk „Почина македонскиот писател Сашо Стефановски“ (пристапено на 1.2.2024)
  3. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018.
  4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 161-165.