Мадона (пејачка)

Мадона Луис Чиконе (официјално Мадона, на англиски: Madonna Louise Ciccone или Madonna), родена на 16 август 1958 година, е американска пејачка, танчерка, текстописец, продуцент, актерка и писателка. Позната и како „Кралица на попот“, Мадона ја стекнала својата слава со нејзините иновативни музички спотови, изведби и често контроверзната употреба на сексуални и религиозни теми. Таа има добиено бројни награди во нејзината кариера и има издадено многу албуми.

Мадона (2005)

Мадона се смета за една од најголемите музички икони во историјата на популарната музика, како и за секс симбол на денешницата. Во 2000 година, Гинисовата Книга на Рекорди ја окарактеризирала Мадона како најуспешната женска музичка уметничка на сите времиња, со околу 120 милиони продадени албуми. „Ворнер Брос“, куќата која ги издава нејзините албуми, изјавила дека во 2005 биле продадени преку 200 милиони плочи на Мадона. Во 2005, на манифестацијата Најголем Американец, американската публика ја изгласала Мадона за една од шеснаесетте најзначајни жени во американската историја.

ЖивотописУреди

Мадона Луиз Чиконе е родена во Беј Сити, Мичиген. Таа е третото од шесте деца на Силвио „Тони“ П. Чиконе, инженер во „Крајслер“ од итало-американско потекло (таткото на Мадона води потекло од Пачентро, во регионот Абруцо, Италија) и Мадона Луиз Фортин, од франко-канадско потекло. Мадона била одгледана во католичко семејство, во предградијата на Детроит - Понтијак и Рочестер Хилз. Мајката на Мадона починала од рак на дојката на триесетгодишна возраст, на 1 декември, 1963 година, кога Мадона имала пет години. Мадона често зборува за влијанието на смртта на мајка си врз нејзиниот живот, нарекувајќи го „една од најтешките работи со кои се имам соочено во мојот живот“. Подоцна, нејзиниот татко се оженил со Џоан Густафсон (семејната дадилка) и имал две деца со неа.

Таткото на Мадона сакал сите негови деца да земаат музички часови, но, по неколку месеци на пијано часови, Мадона го убедила својот татко да ѝ дозволи да зема часови по балет. Таа се покажала како надарена танчерка. По матурирањето во Rochester Adams High School во 1976, таа добила стипендија за танцување на Универзитетот во Мичиген, каде што го запознала учителот по танц Кристофер Флин. Освен што ја подучувал, тој за првпат ја изложил во геј-дискотеките, момент кој подоцна ќе има големо влијание во музиката и стилот на Мадона. Во 1977 година, со охрабрување од Флин, Мадона го напуштила колеџот на крајот на втората училишна година и се преселила во Њујорк за да оствари танцувачка кариера. За нејзиното доаѓање во Њујорк, Мадона вели: „Кога дојдов во Њујорк, тоа беше првпат да патувам со авион, првпат да патувам со такси, првпат за сè. А дојдов тука со 35 долари во мојот џеб. Тоа беше најхраброто нешто кое сум го направила.“

Мадона имала финансиски проблеми во ова време, живеејќи во беда и работејќи за ниска плата. Исто така, таа работела и како нудистички модел. За сето ова време, таа учела со Марта Грахам и Перл Ланг, а подоцна танцувала со неколку компании за модерен танц, вклучувајќи ги и Елвин Ејли и Валтер Никс танчерите. Додека работела како танчерка за францускиот диско-уметник Патрик Хернандез (на неговата турнеја во 1979), Мадона го запознала и станала романтично врзана за музичарот Дан Гилрој, со кого ја формирала својата прва рок-група „Breakfast Club“. Освен како вокалист, таа била и тапанар и гитарист, пред да ја формира групата „Еми“ во 1980 година со тапанарот и поранешен пријател Стефан Бреј. Таа и Бреј напишале и продуцирале бројни диско и денс-песни кои го привлекле вниманието на њујоршките клубови, особено на ,,Денстерија" и ,,Канзас Канзас". Диџејот и продуцентот Марк Каминс бил доволно импресиониран од демото на Мадона за да го привлече вниманието и на основачот на Сер Рекордс - Сејмур Штејн.

Приватниот живот на Мадона бил многу бурен. Најпрвин, таа била во брак со глумецот Шон Пен. Во 1995 година, Мадона започнала романтична врска со својот тренер по фитнес, Карлос Леон, со кого, една година подоцна, ја добила ќерката Лурдес Марија. Набрзо по нејзиното раѓање, Мадона и Леон се разделиле. Во 2011 година, Мадона стапила во врска со танчерот Брахим Заидбат, кој бил 30 години помлад од неа. Тој бил дел од тимот што ја придружувал Мадона на нејзината турнеја „МДНА“. Нивната врска се распаднала во 2014 година. Потоа, Мадона почнала да излегува со танчерот Тимор Стефен (кој, исто така, бил далеку помлад од неа, т.е. имал само 26 години), но врската се распаднала многу брзо, поради презафатеноста на Мадона.[1]

ДискографијаУреди

ФилмографијаУреди

  • Arthur and the (2006)
  • Die Another Day (2002)
  • Swept Away (2002)
  • I Star (краток филм) (2001)
  • The Next Best Thing (2000)
  • Evita (1996)
  • Girl 6 (1996)
  • Four Rooms (1995)
  • Blue in the Face (1995)
  • Dangerous Game (1993)
  • Body of Evidence (1993)
  • A League of Their Own (1992)
  • Shadows and Fog (1991)
  • Dick Tracy (1990)
  • Bloodhounds of Broadway (1989)
  • Who's That Girl (1987)
  • Shanghai Surprise (1986)
  • Desperately Seeking Susan (1985)
  • Vision Quest (1985)
  • A Certain Sacrifice (1980)

ВидеографијаУреди

Спот Година Режисер
Everybody 1982 Ед Стеинберг
Burning Up 1983 Стив Барон
Lucky Star 1984 Артур Пиерсон
Borderline 1984 Мери Ламберт
Like a Virgin 1984 Мери Ламберт
Material Girl 1985 Мери Ламберт
Crazy For You 1985 Харолд Бекер
Gambler 1985 Харолд Бекер
Into the Groove 1985 Сузан Сеиделман
Live to Tel 1986 Џејмс Фолеј
Papa Don't Preach 1986 Џејмс Фолеј
True Blue 1986 Џејмс Фолеј
Open Your Heart 1986 Џејн-Баптиста Морино
La Isla Bonita 1987 Мери Ламберт
Who's That Girl 1987 Петер Росентал
Like a Prayer 1989 Мери Ламберт
Express Yourself 1989 Дејвид Фишер
Cherish 1989 Херб Ритс
Oh Father 1989 Дејвид Фишер
Dear Jessie 1989 Дерек Хајс
Vogue 1990 Дејвид Фишер
Justify My Love 1990 Џејн-Баптиста Морино
This Used To Be My Playground 1992 Алек Кешишиан
Erotica 1992 Фабиен Барон
Deeper and Deeper 1992 Боби Вудс
Bad Girl 1992 Дејвид Фишер
Fever 1993 Стефани Седнаои
Rain 1993 Марк Романек
I'll Remember 1994 Алек Кешишиан
Secret 1994 Мелоди МекДаниел
Take A Bow 1994 Мајкл Хаусман
Bedtime Story 1995 Марк Романек
Human Nature 1995 Џејн-Баптиста Морино
I Want You 1995 Ерли Себастијан
You'll See 1995 Мајкл Хаусман
Love Don't Live Here Anymore 1996 Џејн-Баптиста Морино
You Must Love Me 1996 Алан Паркер
Frozen 1998 Крис Кунингам
Ray Of Light 1998 Џонас Акерлунд
Drowned World/Substitute for Love 1998 Валтер Стерн
The Power of Good-Bye 1998 Метју Ролстон
Nothing Really Matters 1999 Џохан Ренк
Beautiful Stranger 1999 Брет Рејтер
American Pie 2000 Филип Столзи
Music 2000 Џонас Акерлунд
Don't Tell Me 2000 Џејн-Баптиста Морино
What It Feels Like for a Girl 2001 Гај Ричи
Die Another Day 2002 Трактор
American Life 2003 Џонас Акерлунд
Hollywood 2003 Џејн-Баптиста Морино
Me Against the Music 2003 Паул Хунтер
Love Profusion 2003 Лук Бесон
Hung Up 2005 Џохан Ренк
Sorry 2006 Џејми Кинг
Jump 2006 Џонас Акерлунд
4 Minutes 2008 Џонас/Францис
Give It 2 Me 2008 Том Мунро/Натан Рисман
Celebration 2009 Џонас Акерлунд
Give Me All Your Luvin 2012 Мегафорс
Girl Gone Wild 2012 Мерт/Маркус
Turn Up the Radio 2012 Том Мунро
Living for Love 2015 J.A.C.K.
Ghosttown 2015 Џонас Акерлунд
Bitch I'm Madonna 2015 Џонас Акерлунд
Medellín 2019 Diana Kunst,Mau Morgó
Crave 2019 Nuno Xico
Dark Ballet 2019 Emmanuel Adjei
God Control 2019 Џонас Акерлунд
Batuka 2019 Emmanuel Adjei

Надворешни врскиУреди

Официјални:

Врски од интерес:

  1. Наташа Спирова, „Џад Лоу падна на дадилката, на Лопез слабост ѝ се танчерите“, Антена, број 852, 24.20.2014, стр. 13.