Градови во Полска

список на статии на Викимедија

Ова е список на градови во Полска. На прво место е дадена табела на најголемите населени места, а потоа следува целосен азбучен список. Треба да се има предвид дека во Полска град може да биде и населено место со помалку од илјада жители.

Разместеност на градовите во Полска.

На 1 јануари 2018 г. во Полска имало 930 градови и гратчиња.

По големина, градовите се поделени вака:

  • 1 град со повеќе од 1.000.000 жители
  • 4 градови со 500.000 до 999.999 жители
  • 6 градови со 250.000 до 499.999 жители
  • 28 градови со 100.000 до 249.999 жители
  • 891 градови со помалку од 100.000 жители

Најголеми градовиУреди

Ова е список на најголемите градови во Полска, подредени по број на жители.[1][2] Главните градови на војводствата се задебелени.

Град Изворно име Војводство Население
(2016)
Население
(2007)
Население
(1960)
Население
(1950)
Население
(1900)
Варшава Warszawa   Мазовско 1.753.977 1.706.624 1.139.189 822.036 756.400
Краков Kraków   Малополско 765.320 766.583 481.296 343.638 120.300
Лоѓ Łódź   Лоѓско 696.503 753.192 709.698 620.273 351.600
Вроцлав Wrocław   Долношлеско 637.683 632.930 430.522 308.925 422.700
Познањ Poznań   Големополско 540.372 567.932 408.132 320.670 126.000
Гдањск Gdańsk   Поморско 463.754 458.717 286.940 194.633 140.600
Шчеќин Szczecin   Западнопоморско 404.878 410.811 269.318 178.907 210.700
Бидгошч Bydgoszcz   Кујавско-поморско 353.938 361.222 232.007 162.524 52.200
Лублин Lublin   Лублинско 340.466 351.806 181.304 116.629 53.600
Катовице Katowice   Шлеско 298.111 317.220 269.926 175.496 31.700
Бјалисток Białystok   Подласко 296.628 294.143 120.921 68.503 66.000
Гдиња Gdynia   Поморско 246.991 250.242 147.625 103.458 900
Ченстохова Częstochowa   Шлеско 226.225 242.300 164.906 112.198 53.700
Радом Radom   Мазовско 215.020 224.857 130.116 80.298 30.100
Сосновјец Sosnowiec   Шлеско 205.873 222.586 131.654 96.448 86.700
Торуњ Toruń   Кујавско-поморско 202.521 206.619 104.906 80.637 29.600
Келце Kielce   Светокришко 197.704 205.902 89.500 61.332 23.200
Жешув Rzeszów   Поткарпатско 187.422 166.454 62.526 28.133 18.300
Гливице Gliwice   Шлеско 182.156 197.393 135.300 119.968 52.400
Забже Zabrze   Шлеско 175.459 189.062 190.049 172.355 26.000
Олштин Olsztyn   Варминско-мазурско 172.993 175.710 67.887 43.831 24.300
Бјелско-Бјала Bielsko-Biała   Шлеско 172.030 175.690 75.527 17.400
Битом Bytom   Шлеско 169.617 184.765 182.578 173.955 51.400
Желона Гура Zielona Góra   Лубушко 139.330 117.523 54.291 31.634 21.000
Рибник Rybnik   Шлеско 139.252 141.080 34.099 27.222 7.200
Руда Шлонска Ruda Śląska   Шлеско 139.125 144.584 131.667 33.962 14.800
Тихи Tychy   Шлеско 128.351 129.776 49.914 4.900
Гожув Вјелкополски Gorzów Wielkopolski   Лубушко 123.995 125.411 58.671 32.825 33.600
Домброва Гурнича Dąbrowa Górnicza   Шлеско 121.802 128.795 55.720 32.446 3.000
Плоцк Płock   Мазовско 121.295 126.968 42.798 33.128 27.000
Елблонг Elbląg   Варминско-мазурско 121.191 126.710 76.513 48.112 52.500
Ополе Opole   Ополско 118.722 126.748 63.500 38.464 30.100
Валбжих Wałbrzych   Долношлеско 114.568 123.635 117.209 93.842 16.400
Влоцлавек Włocławek   Кујавско-поморско 118.432 66.820 54.536 23.000
Тарнув Tarnów   Малополско 116.118 70.835 37.405 31.700
Хожув Chorzów   Шлеско 113.678 147.037 129.456 57.900
Калиш Kalisz   Големополско 108.031 69.946 55.542 22.000
Кошалин Koszalin   Западнопоморско 107.376 44.410 18.940 20.400
Легњица Legnica   Долношлеско 104.754 64.185 39.010 54.900
Груѓонѕ Grudziądz   Кујавско-поморско 99.090 64.965 45.327 32.700
Слупск Słupsk   Поморско 97.419 53.383 33.115 27.300
Јавожно Jaworzno   Шлеско 96.600 53.089 20.229 17.500
Јастшембје-Здруј Jastrzębie-Zdrój   Шлеско 93.939 1.700
Јелења Гура Jelenia Góra   Долношлеско 86.220 49.617 34.996
Нови Сонч Nowy Sącz   Малополско 84.468 34.179 26.216
Коњин Konin   Големополско 80.140 17.638 12.145
Пјотркув Трибуналски Piotrków Trybunalski   Лоѓско 78.475 52.782 42.289
Шедлце Siedlce   Мазовско 76.939 32.587 25.322
Лубин Lubin   Долношлеско 76.306 5.471 2.743
Иновроцлав Inowrocław   Кујавско-поморско 75.681 47.267 38.005
Мисловице Mysłowice   Шлеско 74.912 40.228 35.720
Пила Piła   Големополско 74.687 33.785 21.085 18.405
Островјец Швјентокшиски Ostrowiec Świętokrzyski   Светокришко 73.111 38.108 20.273
Острув Вјелкополски Ostrów Wielkopolski   Големополско 72.360 42.579 32.787 11.800
Шемјановице Шлонске Siemianowice Śląskie   Шлеско 71.621 62.411 52.994
Старгард Stargard   Западнопоморско 70.217 33.650 20.684
Пабјањице Pabianice   Лоѓско 69.842 56.222 48.817
Гњезно Gniezno   Големополско 69.732 44.080 36.039
Сувалки Suwałki   Подласко 69.281 19.868 15.456
Глогув Głogów   Долношлеско 68.297 9.179 3.825
Хелм Chełm   Лублинско 67.782 31.108 20.550
Пшемишл Przemyśl   Поткарпатско 66.867 47.442 32.948
Замошќ Zamość   Лублинско 66.375 27.638 21.558 11.300
Томашув Мазовјецки Tomaszów Mazowiecki   Лоѓско 66.232 48.546 39.391
Сталова Вола Stalowa Wola   Поткарпатско 64.988 22.932 7.167
Кенѓежин-Кожле Kędzierzyn-Koźle   Ополско 65.161
Лешно Leszno   Големополско 64.057 29.157 22.572
Ломжа Łomża   Подласко 63.036 19.876 14.839
Жори Żory   Шлеско 62.008 6.795 5.037
Белхатув Bełchatów   Лоѓско 61.496 7.327 5.146
Мјелец Mielec   Поткарпатско 61.005 22.132 9.205
Тарновске Гури Tarnowskie Góry   Шлеско 60.975 28.612 23.115
Тчев Tczew   Поморско 60.271 33.696 24.619 12.808
Швидњица Świdnica   Долношлеско 59.998 39.078 27.805 28.439
Пјекари Шлонске Piekary Śląskie   Шлеско 59.061 32.226 22.944
Бенѓин Będzin   Шлеско 58.639 39.478 34.410
Згеж Zgierz   Лоѓско 58.164 36.666 26.169
Бјала Подласка Biała Podlaska   Лублинско 57.783 20.148 13.345
Раќибуж Racibórz   Шлеско 56.919 32.523 26.447 25.250
Елк Ełk   Варминско-мазурско 56.698 21.952 13.665
Прушкув Pruszków   Мазовско 55.621 38.016 27.583
Швјентохловице Świętochłowice   Шлеско 54.525 57.422 56.663 37.952
Остроленка Ostrołęka   Мазовско 54.109 15.216 10.409
Стараховице Starachowice   Светокришко 52.614 35.603 24.263
Завјерќе Zawiercie   Шлеско 52.435 33.058 27.620
Легионово Legionowo   Мазовско 51.058 19.835
Тарнобжег Tarnobrzeg   Поткарпатско 49.771 6.754 3.961
Пулави Puławy   Лублинско 49.386 13.514 10.321
Воѓислав Шлонски Wodzisław Śląski   Шлеско 49.132 9.043 5.938
Радомско Radomsko   Лоѓско 49.073 26.533 20.472

Целосен список на градови по азбучен редУреди

АУреди

 
Аугустув
Град Изворно име
Алверња Alwernia
Александрув Кујавски Aleksandrów Kujawski
Александрув Луѕки Aleksandrów Łódzki
Андрихув Andrychów
Анопол Annopol
Аугустув Augustów

БУреди

 
Бидгошч
 
Битом
 
Бјалисток
 
Бјелско-Бјала
Град Изворно име
Бабимост Babimost
Баборув Baborów
Баранув Сандомјерски Baranów Sandomierski
Барвице Barwice
Бардо Bardo
Барќин Barcin
Барлињек Barlinek
Бартошице Bartoszyce
Барчево Barczewo
Белжице Bełżyce
Белхатув Bełchatów
Бенѓин Będzin
Бжег Brzeg
Бжег Долни Brzeg Dolny
Бжежини Brzeziny
Бжеско Brzesko
Бжешќ Кујавски Brześć Kujawski
Бжешче Brzeszcze
Бжозув Brzozów
Бжостек Brzostek
Бидгошч Bydgoszcz
Билхорај Biłgoraj
Бискупјец Biskupiec
Бистрица Клоѕка Bystrzyca Kłodzka
Битом Bytom
Битом Оджањски Bytom Odrzański
Битув Bytów
Бихава Bychawa
Бичина Byczyna
Биштинек Bisztynek
Бјала Писка Biała Piska
Бјала Подласка Biała Podlaska
Бјала Прудницка Biała Prudnicka
Бјала Равска Biała Rawska
Бјали Бур Biały Bór
Бјалисток Białystok
Бјалобжеги Białobrzegi
Бјалогард Białogard
Бјежуњ Bieżuń
Бјелава Bielawa
Бјелск Подласки Bielsk Podlaski
Бјелско-Бјала Bielsko-Biała
Бјеруњ Bieruń
Бјерутув Bierutów
Бјеч Biecz
Блажова Błażowa
Блаховња Blachownia
Блашки Błaszki
Блоње Błonie
Бобова Bobowa
Боболице Bobolice
Богатиња Bogatynia
Богухвала Boguchwała
Богушув-Горце Boguszów-Gorce
Боѕентин Bodzentyn
Бојаново Bojanowo
Болеславјец Bolesławiec
Болкув Bolków
Борек Вјелкополски Borek Wielkopolski
Борне Сулиново Borne Sulinowo
Бохња Bochnia
Брањево Braniewo
Брањск Brańsk
Брвинув Brwinów
Бродњица Brodnica
Брок Brok
Бруси Brusy
Бук Buk
Буковно Bukowno
Буско-Здруј Busko Zdrój

ВУреди

 
Валбжих
 
Варшава
 
Влоцлавек
 
Вроцлав
Град Изворно име
Вадовице Wadowice
Валбжих Wałbrzych
Валч Wałcz
Варка Warka
Варта Warta
Варшава Warsaw
Василкув Wasilków
Вејхерово Wejherowo
Венглињец Węgliniec
Венгожево Węgorzewo
Венгожино Węgorzyno
Венгрув Węgrów
Вжешња Września
Вижиск Wyrzysk
Виламовице Wilamowice
Висла Wisła
Висока Wysoka
Високе Мазовјецки Wysokie Mazowieckie
Витково Witkowo
Витњица Witnica
Вишкув Wyszków
Вишлица Wiślica
Вишмјежице Wyśmierzyce
Вишоруд Wyszogród
Вјелењ Wieleń
Вјелихово Wielichowo
Вјеличка Wieliczka
Вјелуњ Wieluń
Вјенцборк Więcbork
Вјерушув Wieruszów
Вјонзув Wiązów
Владиславово Władysławowo
Влењ Wleń
Влодава Włodawa
Влоцлавек Włocławek
Влошчова Włoszczowa
Воѓислав Шлонски Wodzisław Śląski
Вожњики Woźniki
Војќешув Wojcieszów
Војковице Wojkowice
Војнич Wojnicz
Волбром Wolbrom
Волбуж Wolbórz
Волин Wolin
Воломин Wołomin
Волув Wołów
Волчин Wołczyn
Волштин Wolsztyn
Вомбжежно Wąbrzeźno
Вонгровјец Wągrowiec
Вонсош Wąsosz
Вонхоцк Wąchock
Вронки Wronki
Вроцлав Wrocław
Всхова Wschowa

ГУреди

 
Гдиња
 
Гдањск
 
Гливице
 
Гожув Вјелкополски
 
Груѓонѕ
Град Изворно име
Гарволин Garwolin
Гдањск Gdańsk
Гдиња Gdynia
Ѓежгоњ Dzierzgoń
Ѓержоњув Dzierżoniów
Ѓивнув Dziwnów
Гижицко Giżycko
Гливице Gliwice
Глинојецк Glinojeck
Гловно Głowno
Глогув Głogów
Глогув Малополски Głogów Małopolski
Глогувек Głogówek
Глубчице Głubczyce
Глухолази Głuchołazy
Глушица Głuszyca
Гњев Gniew
Гњевково Gniewkowo
Гњезно Gniezno
Гоголин Gogolin
Гожув Вјелкополски Gorzów Wielkopolski
Гожув Шлонски Gorzów Śląski
Гоздњица Gozdnica
Голањч Gołańcz
Голдап Gołdap
Голењув Goleniów
Голина Golina
Голуб-Добжињ Golub-Dobrzyń
Голчево Golczewo
Гомбин Gąbin
Гоњонѕ Goniądz
Горлице Gorlice
Гостинин Gostynin
Гостињ Gostyń
Гошќино Gościno
Грабув на Просна Grabów nad Prosną
Грајево Grajewo
Грибув Grybów
Грифино Gryfino
Грифице Gryfice
Грифув Шлонски Gryfów Śląski
Гроѓиск Вјелкополски Grodzisk Wielkopolski
Гроѓиск Мазовјецки Grodzisk Mazowiecki
Гродкув Grodków
Груѓонѕ Grudziądz
Грујец Grójec
Губин Gubin
Гужно Górzno
Гура Góra
Гура Калварија Góra Kalwaria
Гурово Илавецке Górowo Iławeckie
Далечице Daleszyce

ДУреди

 
Дравско Поморске
 
Домброва Гурнича
 
Домброва Тарновска
Град Изворно име
Дарлово Darłowo
Дебжно Debrzno
Дембица Dębica
Демблин Dęblin
Дембно Dębno
Джевица Drzewica
Динув Dynów
Добжани Dobrzany
Добжињ на Висла Dobrzyń nad Wisłą
Добжица Dobrzyca
Добјегњев Dobiegniew
Добра Dobra
Добра Dobra
Добре Мјасто Dobre Miasto
Доброѓењ Dobrodzień
Добчице Dobczyce
Долск Dolsk
Домбје Dąbie
Домброва Бјалостоцка Dąbrowa Białostocka
Домброва Гурнича Dąbrowa Górnicza
Домброва Тарновска Dąbrowa Tarnowska
Дравно Drawno
Дравско Поморске Drawsko Pomorskie
Дрезденко Drezdenko
Дробин Drobin
Дрохичин Drohiczyn
Дукла Dukla
Душњики-Здруј Duszniki Zdrój

ЃУреди

Град Изворно име
Ѓалдово Działdowo
Ѓалошин Działoszyn

ЕУреди

 
Елблонг
Град Изворно име
Елблонг Elbląg
Елк Ełk

ЖУреди

 
Желона Гура
 
Жешув
Жабно Żabno
Жагањ Żagań
Жари Żary
Жарки Żarki
Жарув Żarów
Жгув Rzgów
Желехув Żelechów
Желона Гура Zielona Góra
Желонка Zielonka
Жембице Ziębice
Жепин Rzepin
Жеркув Żerków
Жешув Rzeszów
Живјец Żywiec
Жирардув Żyrardów
Жихлин Żychlin
Жмигруд Żmigród
Жнин Żnin
Жори Żory
Жуково Żukowo
Журомин Żuromin

ЗУреди

 
Замошќ
 
Забже
 
Згожелец
Град Изворно име
Забже Zabrze
Заблудув Zabłudów
Заваѕке Zawadzkie
Завидув Zawidów
Завихост Zawichost
Завјерќе Zawiercie
Загуж Zagórz
Загурув Zagórów
Закликув Zaklików
Закличин Zakliczyn
Закопане Zakopane
Закрочим Zakroczym
Залево Zalewo
Замбрув Zambrów
Замошќ Zamość
Затор Zator
Збоншинек Zbąszynek
Збоншињ Zbąszyń
Звјежињец Zwierzyniec
Зволењ Zwoleń
Згеж Zgierz
Зѓешовице Zdzieszowice
Згожелец Zgorzelec
Здуни Zduny
Здуњска Вола Zduńska Wola
Зелув Zelów
Злоќињец Złocieniec
Злоти Сток Złoty Stok
Злоторија Złotoryja
Злотув Złotów
Злочев Złoczew
Зомбки Ząbki
Зомбковице Шлонске Ząbkowice Śląskie

ИУреди

 
Иновроцлав
Град Изворно име
Ивоњич-Здруј Iwonicz Zdrój
Избица Кујавска Izbica Kujawska
Илава Iława
Илжа Iłża
Илова Iłowa
Имјелин Imielin
Иновроцлав Inowrocław
Ињско Ińsko

ЈУреди

 
Јавожно
 
Јарослав
 
Јелења Гура
Град Изворно име
Јаблоново Поморске Jabłonowo Pomorskie
Јавожина Шлонска Jaworzyna Śląska
Јавожно Jaworzno
Јавор Jawor
Јановјец Вјелкополски Janowiec Wielkopolski
Јанув Лубелски Janów Lubelski
Јањиково Janikowo
Јарачево Jaraczewo
Јароќин Jarocin
Јарослав Jarosław
Јасло Jasło
Јастарња Jastarnia
Јастровје Jastrowie
Јастшембје-Здруј Jastrzębie Zdrój
Јашењ Jasień
Једвабне Jedwabne
Једлина-Здруј Jedlina Zdrój
Једличе Jedlicze
Јежорани Jeziorany
Јелења Гура Jelenia Góra
Јелч-Ласковице Jelcz-Laskowice
Јенджејув Jędrzejów
Јорданув Jordanów
Јузефув Józefów
Јузефув Józefów
Јузефув на Висла Józefów nad Wisłą
Јустрошин Jutrosin

КУреди

 
Калиш
 
Келце
 
Клучборк
 
Коњин
 
Краков
Град Изворно име
Кажимјеж Долни Kazimierz Dolny
Кажимјежа Вјелка Kazimierza Wielka
Калварија Зебжидовска Kalwaria Zebrzydowska
Калети Kalety
Калиш Kalisz
Калиш Поморски Kalisz Pomorski
Калушин Kałuszyn
Камјена Гура Kamienna Góra
Камјењ Крајењски Kamień Krajeński
Камјењ Поморски Kamień Pomorski
Камјењск Kamieńsk
Кањчуга Kańczuga
Каргова Kargowa
Карлино Karlino
Карпач Karpacz
Картузи Kartuzy
Карчев Karczew
Катовице Katowice
Квиѕин Kwidzyn
Келце Kielce
Кемпице Kępice
Кемпно Kępno
Кенѓежин-Кожле Kędzierzyn-Koźle
Ќенжковице Ciężkowice
Кенти Kęty
Кентшин Kętrzyn
Кетш Kietrz
Ќехановјец Ciechanowiec
Ќеханув Ciechanów
Ќехоќинек Ciechocinek
Ќешанув Cieszanów
Ќешин Cieszyn
Кишелице Kisielice
Клецко Kłecko
Клечев Kleczew
Клешчеле Kleszczele
Клобуцк Kłobuck
Клодава Kłodawa
Клоѕко Kłodzko
Клучборк Kluczbork
Ќмјелув Ćmielów
Книшин Knyszyn
Кнурув Knurów
Коалчице Kołaczyce
Кобилин Kobylin
Кобилка Kobyłka
Ковал Kowal
Ковалево Поморске Kowalewo Pomorskie
Ковари Kowary
Кожеглови Koziegłowy
Коженице Kozienice
Кожмин Вјелкополски Koźmin Wielkopolski
Кожухув Kożuchów
Колбушова Kolbuszowa
Колно Kolno
Коло Koło
Колобжег Kołobrzeg
Колоновске Kolonowskie
Колушки Koluszki
Констанќин-Јежорна Konstancin-Jeziorna
Константинув Луѕки Konstantynów Łódzki
Конти Вроцлавске Kąty Wrocławskie
Коњецпол Koniecpol
Коњин Konin
Коњске Końskie
Копшивница Koprzywnica
Короново Koronowo
Корфантув Korfantów
Корше Korsze
Костшин Kostrzyn
Костшин на Одра Kostrzyn nad Odrą
Косув Лацки Kosów Lacki
Коцк Kock
Кошалин Koszalin
Кошќан Kościan
Кошќежна Kościerzyna
Крајенка Krajenka
Краков Kraków
Крапковице Krapkowice
Краснистав Krasnystaw
Краснобруд Krasnobród
Крашњик Kraśnik
Кринки Krynki
Крињица Морска Krynica Morska
Крињица-Здруј Krynica-Zdrój
Кробја Krobia
Кросно Krosno
Кросно Оджањске Krosno Odrzańskie
Кротошин Krotoszyn
Крошњевице Krośniewice
Крушвица Kruszwica
Кшонж Вјелкополски Książ Wielkopolski
Кудова-Здруј Kudowa Zdrój
Кужња Раќиборска Kuźnia Raciborska
Кунув Kunów
Курњик Kórnik
Кутно Kutno
Кциња Kcynia
Кшановице Krzanowice
Кшепице Krzepice
Кшешовице Krzeszowice
Кшивињ Krzywiń
Кшиж Вјелкополски Krzyż Wielkopolski

ЛУреди

 
Легионово
 
Лешно
 
Лиѕбарк Вармињски
 
Лоѓ
 
Лублин
Град Изворно име
Лабишин Łabiszyn
Лагув Łagów
Лажиска Гурне Łaziska Górne
Лази Łazy
Ландек-Здруј Lądek Zdrój
Лањцут Łańcut
Лапи Łapy
Ласк Łask
Ласкажев Łaskarzew
Лашин Łasin
Лашчув Łaszczów
Лвувек Lwówek
Лвувек Шлонски Lwówek Śląski
Леба Łeba
Левин Бжески Lewin Brzeski
Легионово Legionowo
Легњица Legnica
Лежајск Leżajsk
Лемборк Lębork
Ленѓини Lędziny
Ленкњица Łęknica
Ленчица Łęczyca
Ленчна Łęczna
Леско Lesko
Лешна Leśna
Лешно Leszno
Лешњица Leśnica
Либјонж Libiąż
Лиѕбарк Lidzbark
Лиѕбарк Вармињски Lidzbark Warmiński
Лиманова Limanowa
Липјани Lipiany
Липно Lipno
Липск Lipsk
Липско Lipsko
Лобез Łobez
Лобжењица Łobżenica
Лович Łowicz
Лоѓ Łódź
Ломжа Łomża
Ломјанки Łomianki
Лохув Łochów
Лошице Łosice
Лубава Lubawa
Лубавка Lubawka
Лубањ Lubań
Лубартув Lubartów
Лубачув Lubaczów
Лубин Lubin
Лубича Крулевска Lubycza Królewska
Лубјењ Кујавски Lubień Kujawski
Лублин Lublin
Лублињец Lubliniec
Лубњевице Lubniewice
Лубомјеж Lubomierz
Лубоњ Luboń
Лубрањец Lubraniec
Лубско Lubsko
Лукув Łuków

МУреди

 
Мињск Мазовјецки
 
Мисловице
 
Мјенѕихуд
 
Мјенѕижеч
 
Мушина
Град Изворно име
Макув Мазовјецки Maków Mazowiecki
Макув Подхалањски Maków Podhalański
Малборк Malbork
Малогошч Małogoszcz
Маломице Małomice
Маргоњин Margonin
Марки Marki
Машево Maszewo
Миколајки Mikołajki
Миколув Mikołów
Микстат Mikstat
Милаково Miłakowo
Миланувек Milanówek
Милич Milicz
Миломлин Miłomłyn
Милослав Miłosław
Мињск Мазовјецки Mińsk Mazowiecki
Мирославјец Mirosławiec
Мирск Mirsk
Мисловице Mysłowice
Михалово Michałowo
Мишињец Myszyniec
Мишкув Myszków
Мишлењице Myślenice
Мишлибуж Myślibórz
Мјастечко Шлонске Miasteczko Śląskie
Мјастко Miastko
Мјејска Гурка Miejska Górka
Мјелец Mielec
Мјелно Mielno
Мјенѕибуж Międzybórz
Мјенѕижец Подласки Międzyrzec Podlaski
Мјенѕижеч Międzyrzecz
Мјенѕиздроје Międzyzdroje
Мјенѕилеше Międzylesie
Мјенѕихуд Międzychód
Мјерошув Mieroszów
Мјехув Miechów
Мјешковице Mieszkowice
Млава Mława
Млинари Młynary
Могелњица Mogielnica
Могилно Mogilno
Модлибожице Modliborzyce
Моњки Mońki
Моравица Morawica
Морди Mordy
Морињ Moryń
Моронг Morąg
Мошина Mosina
Мрози Mrozy
Мронгово Mrągowo
Мроча Mrocza
Мурована Гошлина Murowana Goślina
Мушина Muszyna
Мшана Долна Mszana Dolna
Мшчонув Mszczonów

НУреди

 
Нова Сул
 
Нови Сонч
 
Нови Тарг
Град Изворно име
Накло на Нотеќ Nakło nad Notecią
Наленчув Nałęczów
Намислув Namysłów
Нарол Narol
Нашелск Nasielsk
Некла Nekla
Ниѓица Nidzica
Ниса Nysa
Ниско Nisko
Нова Демба Nowa Dęba
Нова Руда Nowa Ruda
Нова Сажина Nowa Sarzyna
Нова Сул Nowa Sól
Нове Nowe
Нове Бжеско Nowe Brzesko
Нове Варпно Nowe Warpno
Нове Мјастечко Nowe Miasteczko
Нове Мјасто Лубавске Nowe Miasto Lubawskie
Нове Мјасто на Пилица Nowe Miasto nad Pilicą
Нове Скалмјежице Nowe Skalmierzyce
Нови Вишњич Nowy Wiśnicz
Нови Двур Гдањски Nowy Dwór Gdański
Нови Двур Мазовјецки Nowy Dwór Mazowiecki
Нови Сонч Nowy Sącz
Нови Став Nowy Staw
Нови Тарг Nowy Targ
Нови Томишл Nowy Tomyśl
Новогард Nowogard
Новогроѓец Nowogrodziec
Новогруд Nowogród
Новогруд Бобжањски Nowogród Bobrzański

ЊУреди

Град Изворно име
Њемодлин Niemodlin
Њемча Niemcza
Њеполомице Niepołomice
Њешава Nieszawa

ОУреди

 
Олштин
 
Ополе
 
Островјец Швјентокшиски
 
Оструда
 
Ошвјенќим
Град Изворно име
Обжицко Obrzycko
Оборњики Oborniki
Оборњики Шлонске Oborniki Śląskie
Огроѓењец Ogrodzieniec
Одоланув Odolanów
Ожарув Ożarów
Ожарув Мазовјецки Ożarów Mazowiecki
Ожеше Orzesze
Ожимек Ozimek
Ожиш Orzysz
Озоркув Ozorków
Оконек Okonek
Олава Oława
Олесно Olesno
Олецко Olecko
Олешице Oleszyce
Олешњица Oleśnica
Олкуш Olkusz
Олшина Olszyna
Олштин Olsztyn
Олштинек Olsztynek
Опалењица Opalenica
Опатув Opatów
Опатувек Opatówek
Ополе Opole
Ополе Лубелске Opole Lubelskie
Опочно Opoczno
Орнета Orneta
Островјец Швјентокшиски Ostrowiec Świętokrzyski
Остроленка Ostrołęka
Остроруг Ostroróg
Острув Вјелкополски Ostrów Wielkopolski
Острув Лубелски Ostrów Lubelski
Острув Мазовјецки Ostrów Mazowiecka
Оструда Ostróda
Остшешув Ostrzeszów
Отвоцк Otwock
Отињ Otyń
Отмухув Otmuchów
Ошвјенќим Oświęcim
Ошек Osiek
Ошечна Osieczna
Ошно Лубуске Ośno Lubuskie

ПУреди

 
Пјотркув Трибуналски
 
Познањ
 
Плоцк
Град Изворно име
Пабјањице Pabianice
Пајенчно Pajęczno
Пакошќ Pakość
Парчев Parczew
Пасим Pasym
Пасленк Pasłęk
Пачкув Paczków
Пелплин Pelplin
Пелчице Pełczyce
Пивњична-Здруј Piwniczna-Zdrój
Пижице Pyrzyce
Пиздри Pyzdry
Пила Piła
Пилава Pilawa
Пилава Гурна Piława Górna
Пилзно Pilzno
Пилица Pilica
Пињчув Pińczów
Писковице Pyskowice
Пиш Pisz
Пјасечно Piaseczno
Пјаски Piaski
Пјастув Piastów
Пјекари Шлонске Piekary Śląskie
Пјењенжно Pieniężno
Пјењск Pieńsk
Пјеховице Piechowice
Пјешице Pieszyce
Пјонки Pionki
Пјотркув Кујавски Piotrków Kujawski
Пјотркув Трибуналски Piotrków Trybunalski
Плешев Pleszew
Плоњск Płońsk
Плоти Płoty
Плоцк Płock
Пњеви Pniewy
Побјеѓиска Pobiedziska
Погожела Pogorzela
Поддембице Poddębice
Подкова Лешна Podkowa Leśna
Познањ Poznań
Поланув Polanów
Полањец Połaniec
Полањица-Здруј Polanica Zdrój
Полице Police
Полковице Polkowice
Полчин-Здруј Połczyn-Zdrój
Поњатова Poniatowa
Поњец Poniec
Поремба Poręba
Прабути Prabuty
Прашка Praszka
Проховице Prochowice
Прошовице Proszowice
Прудњик Prudnik
Прухњик Pruchnik
Прушице Prusice
Прушкув Prószków
Прушкув Pruszków
Прушч Гдањски Pruszcz Gdański
Пуалви Puławy
Пултуск Pułtusk
Пуцк Puck
Пушчиково Puszczykowo
Пшасниш Przasnysz
Пшеворск Przeworsk
Пшедбуж Przedbórz
Пшедеч Przedecz
Пшемишл Przemyśl
Пшемкув Przemków
Пшецлав Przecław
Пшисуха Przysucha
Пшув Pszów
Пшчина Pszczyna

РУреди

 
Радом
 
Рибник
 
Руда Шлонска
Град Изворно име
Рабка Rabka
Рава Мазовјецки Rawa Mazowiecka
Равич Rawicz
Раѓејув Radziejów
Раѓонкув Radzionków
Радимно Radymno
Радкув Radków
Радлин Radlin
Радлув Radłów
Радом Radom
Радомишл Вјелки Radomyśl Wielki
Радомско Radomsko
Радошице Radoszyce
Раѕињ Подласки Radzyń Podlaski
Раѕињ Хелмињски Radzyń Chełmiński
Раѕимин Radzymin
Рајгруд Rajgród
Раќибуж Racibórz
Раќонж Raciąż
Ракоњевице Rakoniewice
Рашкув Raszków
Реда Reda
Реда Rejowiec
Рејовјец Фабрични Rejowiec Fabryczny
Реско Resko
Реч Recz
Решел Reszel
Рибник Rybnik
Риглице Ryglice
Ридултови Rydułtowy
Риѕина Rydzyna
Рики Ryki
Риманув Rymanów
Рин Ryn
Рипин Rypin
Рихвал Rychwał
Рогожно Rogoźno
Ропчице Ropczyce
Руда Шлонска Ruda Śląska
Рудник на Сан Rudnik nad Sanem
Ружан Różan
Руќане-Њида Ruciane-Nida
Румја Rumia

СУреди

 
Сандомјеж
 
Скаржиско-Камјена
 
Слупск
 
Сопот
 
Сосновјец
 
Старгард
Град Изворно име
Сандомјеж Sandomierz
Санники Sanniki
Санок Sanok
Сваженѕ Swarzędz
Сејни Sejny
Семпопол Sępopol
Семпулно Крајењске Sępólno Krajeńskie
Сенѓишув Sędziszów
Сенѓишув Малополски Sędziszów Małopolski
Сероцк Serock
Сицув Syców
Скавина Skawina
Скала Skała
Скалбмјеж Skalbmierz
Скаржиско-Камјена Skarżysko-Kamienna
Скаришев Skaryszew
Скаршеви Skarszewy
Сквјежина Skwierzyna
Скемпе Skępe
Скерњевице Skierniewice
Скоки Skoki
Скочув Skoczów
Скурч Skórcz
Слава Sława
Славкув Sławków
Славно Sławno
Сломњики Słomniki
Слубице Słubice
Слупск Słupsk
Слупца Słupca
Собутка Sobótka
Соколув Малополски Sokołów Małopolski
Соколув Подласки Sokołów Podlaski
Сокулка Sokółka
Солец Кујавск Solec Kujawski
Сомполно Sompolno
Сопот Sopot
Сосновјец Sosnowiec
Сохачев Sochaczew
Сошњицовице Sośnicowice
Стависки Stawiski
Ставишин Stawiszyn
Сталова вола Stalowa Wola
Стараховице Starachowice
Старгард Stargard
Стари Сонч Stary Sącz
Старогард Гдањски Starogard Gdański
Сташув Staszów
Стеншев Stęszew
Степњица Stepnica
Стомпоркув Stąporków
Стопњица Stopnica
Сточек Луковски Stoczek Łukowski
Стпелин Strzelin
Стрикув Stryków
Строње Шлонске Stronie Śląskie
Струмјењ Strumień
Стшегом Strzegom
Стшегомек Strzegomek
Стшелно Strzelno
Стшелце Крајењске Strzelce Krajeńskie
Стшелце Ополске Strzelce Opolskie
Стшижув Strzyżów
Сувалки Suwałki
Сулејув Sulejów
Сулејувек Sulejówek
Суленќин Sulęcin
Сулехув Sulechów
Сулковице Sułkowice
Сулмјежице Sulmierzyce
Супрашл Supraśl
Сураж Suraż
Суха Бескиѕка Sucha Beskidzka
Сухањ Suchań
Сухедњув Suchedniów
Суховола Suchowola
Суш Susz

ТУреди

 
Тарнув
 
Тихи
 
Торуњ
Град Изворно име
Тарнобжег Tarnobrzeg
Тарновске Гури Tarnowskie Góry
Тарногруд Tarnogród
Тарнув Tarnów
Тарчин Tarczyn
Твардогура Twardogóra
Тереспол Terespol
Тикоќин Tykocin
Тихи Tychy
Тихово Tychowo
Тичин Tyczyn
Тишовце Tyszowce
Тлушч Tłuszcz
Тожим Torzym
Толкмицко Tolkmicko
Томашув Лубелски Tomaszów Lubelski
Томашув Мазовјецки Tomaszów Mazowiecki
Торуњ Toruń
Тошек Toszek
Тулишкув Tuliszków
Туловице Tułowice
Турек Turek
Тухола Tuchola
Тухуб Tuchów
Тучно Tuczno
Тушин Tuszyn
Тчев Tczew
Тшебиња Trzebinia
Тшебјатув Trzebiatów
Тшебњица Trzebnica
Тшемешно Trzemeszno
Тшќанка Trzcianka
Тшќел Trzciel
Тшќињско-Здруј Trzcińsko-Zdrój

УУреди

 
Устка
Град Изворно име
Ужендув Urzędów
Ујазд Ujazd
Ујшќе Ujście
Уланув Ulanów
Уњејув Uniejów
Устка Ustka
Устроњ Ustroń
Устшики Долне Ustrzyki Dolne

ФУреди

Град Изворно име
Фрампол Frampol
Фромборк Frombork

ХУреди

 
Хелмно
 
Хожув
Град Изворно име
Хајнувка Hajnówka
Халинув Halinów
Хел Hel
Хелм Chełm
Хелмек Chełmek
Хелмжа Chełmża
Хелмно Chełmno
Хенќини Chęciny
Хмјелњик Chmielnik
Хоѓеж Chodzież
Ходеч Chodecz
Хожув Chorzów
Хојна Chojna
Хојнув Chojnów
Хојњице Chojnice
Хоќанув Chocianów
Хоќивел Chociwel
Хорзеле Chorzele
Хорошч Choroszcz
Хоч Chocz
Хошчно Choszczno
Хрубјешув Hrubieszów
Хшанув Chrzanów

ЦУреди

Град Изворно име
Цедиња Cedynia
Цибињка Cybinka

ЧУреди

 
Ченстохова
Чаплинек Czaplinek
Чарна Бјалостоцка Czarna Białostocka
Чарна Вода Czarna Woda
Чарне Czarne
Чарнкув Czarnków
Челаѓ Czeladź
Чемпињ Czempiń
Ченстохова Częstochowa
Червјењск Czerwieńsk
Червјонка-Лешчини Czerwionka-Leszczyny
Черњејево Czerniejewo
Черск Czersk
Чеховице-Ѓеѓице Czechowice-Dziedzice
Чижев Czyżew
Члопа Człopa
Члухув Człuchów
Чхув Czchów

ШУреди

 
Шедлце
 
Швидњица
 
Шчеќин
Град Изворно име
Шадек Szadek
Шалошице Działoszyce
Шамоќин Szamocin
Шамотули Szamotuły
Шанув Sianów
Швидвин Świdwin
Швидњик Świdnik
Швидњица Świdnica
Швиноујшќе Świnoujście
Швјебоѓин Świebodzin
Швјебоѓице Świebodzice
Швјежава Świerzawa
Швјеќе Świecie
Швјентохловице Świętochłowice
Швјерадув-Здруј Świeradów Zdrój
Швјонтњики Гурне Świątniki Górne
Шевјеж Siewierz
Шедлишче Siedliszcze
Шедлце Siedlce
Шемјановице Шлонске Siemianowice Śląskie
Шемјатиче Siemiatycze
Шењава Sieniawa
Шераѕ Sieradz
Шеракув Sieraków
Шерпјетово Szepietowo
Шерпц Sierpc
Шехњице Siechnice
Шидловјец Szydłowiec
Шкаларска Поремба Szklarska Poręba
Шќинава Ścinawa
Шлесин Ślesin
Шлихтингова Szlichtyngowa
Шмигел Śmigiel
Шњадово Śniadowo
Шпротава Szprotawa
Шрем Śrem
Шрода Вјелкополска Środa Wielkopolska
Шрода Шлонска Środa Śląska
Штум Sztum
Шубин Szubin
Шчавница Szczawnica
Шчавно-Здруј Szczawno Zdrój
Шчебжешин Szczebrzeszyn
Шчеќин Szczecin
Шчеќинек Szczecinek
Шчекоќини Szczekociny
Шчирк Szczyrk
Шчитна Szczytna
Шчитно Szczytno
Шчуќин Szczucin
Шчучин Szczuczyn

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. За 2016 година — GUS – Baza Demografia: Wyniki badań bieżących: Stan i struktura ludności: Ludność: 2016: Ludność stan w dniu 31 XII Архивирано на 26 декември 2018 г. (Central Statistical Office: Demography Database: Population as of 31 December 2016).
  2. За 2007 година — GUS – Baza Demografia: Wyniki badań bieżących: Stan i struktura ludności: Ludność: 2007: Ludność stan w dniu 31 XII Архивирано на 26 декември 2018 г. (Central Statistical Office: Demography Database: Population as of 31 December 2007).

Надворешни врскиУреди