Лазите (грузиски: ლაზი, lazi; or ჭანი, ch'ani; турски: Laz) се картвелска етничка група[1] кои го населуваат црноморското крајбрежје во Турција и Грузија.[2]

Подрачје населено со етничка група Лази

Проценките за вкупниот број на Лази денес варира драстично, од 45,000 до 1.6 милиони луѓе, при што мнозинството живее во североисточна Турција. Лазите зборуваат ласки јазик, кој е дел од картвелската јазична фамилија исто како и грузискиот, сванскиот, и мегрелскиот јазик.[3][4] Ласкиот јазик е класифициран како загрозен од страна на УНЕСКО, со вкупна проценкаа од 130,000 до 150,000 говорници во 2001.[5]

Наводи

уреди
  1. James S. Olson (1994). Lee Brigance Pappas, Nicholas Charles Pappas (уред.). An Ethnohistorical Dictionary of the Russian and Soviet Empires. Greenwood. стр. 436.
  2. 1 Minorsky, V. "Laz." Encyclopaedia of Islam, Second Edition. Edited by: P. Bearman , Th. Bianquis , C.E . Bosworth , E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill, 2010.
  3. Dalby, A. (2002). Language in Danger; The Loss of Linguistic Diversity and the Threat to Our Future. Columbia University Press. стр. 38.
  4. BRAUND, D., Georgia in antiquity: a history of Colchis and Transcaucasian Iberia 550 BC – AD 562, Oxford University Press, p. 93
  5. „World Language Atlas“. UNESCO. Посетено на 31 January 2015.