Кросно[1][2] или вратило[3][4] — делови од разбој за ткаење, кои се направени од дрво или метал во целата ширина на разбојот. Двата ваљаци имаат механизам на краевите со кочница со кој се регулира процесот на намотување на нишките на основата на основинито кросно, нивното затегнување како и постапката на намотување на исткаениот дел од ткаенината на кросното за ткаенина.

Шема на разбој, нордиска семејна куќа
Разбој во Тиролерфолкскунсмузеум
Готлант-Бунге музеј

НаводиУреди

ЛитератураУреди

  • Ručno tkanje (prevod i obrada Margareta Legaš) - Mladost Zagreb 1977. Weaving & spinning / [edited by Yvonne Deutch]. London [etc.] Marshall Cavendish, 1977. ISBN : 0525700706