Глогув (полски: Głogów; германски: Glogau; чешки: Hlohov) — град во западна Полска, во војводството на Долна Шлеска, положен во Долна Шлеска, седиште на истоимениот округ и истоимената рурална општина. Се наоѓа покрај реката Одра. Глогув е шести по големина град во војводството.

Поглед кон замокот во Глогув

Географија уреди

Глогув се наоѓа во северниот дел на покраината Долна Шлеска. Речиси во целост градот лежи на левиот брег на Одра, иако некогаш престолот наоѓал на Остров Тумски опкружен со рацете на реката.

Според податоците од 1 јануари 2010 година, областа на градот изнесува 35,11 км². Градот претставува 7,98% од областа на округот.

Во годините 1975-1998 градот бил административно дел од покраината Легњица.