Светско првенство во атлетика 2011 – Жени скок во далечина

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Скок во далечина за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 28 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Бритни Рис
  САД
Олга Кучеренко
  Русија
Инета Радевича
  Латвија

Рекорди уреди

Светски рекорд   Галиан Чистјакова (USSR) 7.51 Ленинград, Советски Сојуз 11 јуни 1988
Рекорд на Првенството   Џеки Џојнер-Керси (USA) 7.36 Рим, Италија 3 септември 1987
Најдобро оваа сезона   Бритни Рис (USA) 7.19 Еугене, САД 26 јуни 2011
Африкански рекорд   Чиома Ајонва (Nigeria) 7.12 Атланта, САД 2 август 1996
Азиски рекрод   Веили Јао (CHN) 7.01 Јинан, Кина 5 јуни 1993
Северно Американски рекорд   Џеки Џојнер-Керси (USA) 7.49 Њујорк, САД 22 мај 1994
Сестриере, Италија 31 јули 1994
Јужно Американски рекорд   Морен Хига Маги (BRA) 7.26 Богота, Колумбија 26 јуни 1999
Европски рекорд   Галиан Чистјакова (USSR) 7.51 Ленинград, Советски Сојуз 11 јуни 1988
Океански рекорд   Бронвин Томпсон (AUS) 7.00 Мелбурн, Австралија 7 март 2002

Резултати уреди

Квалифиакции уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 6.75 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултати Забелешки
1 B Морен Хига Маги   Бразил 6.55 6.86 6.86 Q
2 B Настасија Мирончик-Иванова   Белорусија 6.80 6.80 Q
3 A Бритни Рис   САД 6.41 x 6.79 6.79 Q
4 B Дариа Клишина   Русија 6.77 6.77 Q
5 A Наиде Гомес   Португалија 6.76 6.76 Q
6 B Фунми Јимох   САД 6.68 x 6.26 6.68 q
7 A Олга Кучеренко   Русија 6.37 6.67 x 6.67 q
8 A Каролина Клуфт   Шведска 6.60 x 6.40 6.60 q
9 B Инета Радевича   Латвија x 6.59 x 6.59 q
10 B Мајука Џони   Индија 6.52 x 6.53 6.53 q
11 B Карин Меј Мелис   Турција x x 6.52 6.52 q
12 A Џанај ДеЛоах   САД x 6.29 6.51 6.51 q
13 B Олга Зајцева   Русија 6.50 x x 6.50
14 A Бианка Каплер   Германија 6.48 6.48 6.32 6.48
15 A Викторија Рибалко   Украина 6.45 x 6.40 6.45
16 A Вероника Шуткова   Белорусија 6.45 x 6.29 6.45
17 A Бианка Стјуарт   Бахами x 3.96 6.44 6.44
18 B Блесинг Окагбаре   Нигерија x 6.36 6.27 6.36
19 B Ирене Пустерла   Швајцарија 6.34 6.22 6.21 6.34
20 B Шара Проктор   Обединето Кралство x x 6.34 6.34
21 A Марестела Торес   Филипини 6.31 6.19 6.22 6.31
22 A Тересе Добија   Полска x x 6.30 6.30
23 A Лаума Грива   Латвија 6.27 6.16 6.10 6.27
24 A Кеила Коста   Бразил 6.09 6.07 6.26 6.26
25 A Јулија Тарасова   Узбекистан x 6.26 x 6.26
26 B Елојз Лесеур   Франција x x 6.22 6.22
27 B Нина Коларич   Словенија x 6.19 6.15 6.19
28 A Јоване Јарет   Јамајка 6.19 x 5.75 6.19
29 B Јунг Сунг-Ок   Јужна Кореја x x 6.18 6.18 SB
30 B Шантел Малон   Британски Девствени Острови 5.96 6.12 x 6.12
31 B Состене Могунара   Германија x x 6.02 6.02
32 A Ола Сесај   Сиера Леоне 5.64 5.94 5.43 5.94
33 B Тори Полк   САД x 5.66 x 5.66
34 A Енас Гариб   Египет 5.35 5.48 5.44 5.48 SB
B Консепсион Монтанерr   Шпанија x x x NM
A Ивана Шпановиќ   Србија DNS

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултати Забелешки
  Бритни Рис   САД 6.82 x x x x x 6.82
  Олга Кучеренко   Русија 6.48 6.56 6.65 6.77 x x 6.77
  Инета Радевича   Латвија 6.61 6.63 6.66 6.61 x 6.76 6.76 SB
4 Настасија Мирончик-Иванова   Белорусија x 6.71 6.74 x x x 6.74
5 Каролина Клуфт   Шведска x 6.44 6.56 x 6.37 x 6.56
6 Џанај ДеЛоах   САД 6.32 6.39 x x 6.32 6.56 6.56
7 Дариа Клишина   Русија 6.39 6.30 6.49 x 6.50 6.33 6.50
8 Карин Меј Мелис   Турција x 6.44 x x 6.44 6.19 6.44
9 Мајука Џони   Индија 6.37 6.31 6.26 6.37
10 Наиде Гомес   Португалија x 6.16 6.26 6.26
11 Морен Хига Маги   Бразил x x 6.17 6.17
Фунми Јимох   САД x x x NM

Наводи уреди

Надворешни врски уреди