Светско првенство во атлетика 2011 – Жени 5000 метри

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

5000 метри за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 30 август и 2 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Вивиан Черуијот
  Кенија
Силвија Јебивот Кибот
  Кенија
Месерет Дефар
  Етиопија

Рекорди уреди

Светски рекорд   Тирунеш Дибаба (Ethiopia) 14:11.15 Осло, Норвешка 6 јуни 2008
Рекорд на Првенството   Тирунеш Дибаба (Ethiopia) 14:38.59 Хелсинки, Финска 13 август 2005
Најдобро оваа сезона   Вивиан Черуијот (KEN) 14:20.87 Стокхолм, Шведска 29 јули 2011
Африкански рекорд   Тирунеш Дибаба (Ethiopia) 14:11.15 Осло, Норвешка 6 јуни 2008
Азиски рекорд   Бо Јианг (CHN) 14:28.09 Шангај, Кина 23 октомври 1997
Северно Американски рекорд   Моли Хадл (USA) 14:44.76 Брисел, Белгија 27 август 2010
Јужно Американски рекорд   Симоне да Силва (BRA) 15:18.85 Саун Пауло, Бразил 20 мај 2011
Европски рекорд   Лилија Шобукова (RUS) 14:23.75 Казан, Русија 19 јули 2008
Океански рекорд   Кимберли Смит (NZL) 14:45.93 Рим, Италија 11 јули 2008

Резултати уреди

Легенда: q Најбрзи неквалификанти Q Квалификувани NR Национален рекорд PB Личен Рекорд SB Најдобро сезонава

Квалификации уреди

Квалификации: Првите 5 од секоја група (Q) и следните 5 најбрзи (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Име Нација Време Забелешки
1 1 Месерет Дефар   Етиопија 15:19.46 Q
2 1 Мерси Чероно   Кенија 15:20.01 Q
3 1 Силвија Јебивот Кибет   Кенија 15:20.08 Q
4 1 Сентајеху Ејигу   Етиопија 15:20.13 Q
5 1 Јелена Задорознаја   Русија 15:23.90 Q
6 1 Ами Хастингс   САД 15:29.49 q
7 1 Хитоми Нија   Јапонија 15:31.09 q
8 2 Гензебе Дибаба   Етиопија 15:33.06 Q
9 2 Тејити Даба   Бахреин 15:33.67 Q
10 2 Линет Масаи   Кенија 15:33.99 Q
11 2 Лорен Флешман   САД 15:34.04 Q
12 2 Вивиан Черуијот   Кенија 15:34.80 Q
13 2 Закија Мришо   Танзанија 15:35.37 q, SB
14 2 Јелизавета Гречишникова   Русија 15:35.64 q
15 1 Хелен Клитеро   Обединето Кралство 15:37.73 q
16 2 Мегуми Кинукава   Јапонија 15:38.23
17 2 Алемиту Бекеле Дегва   Турција 15:38.25
18 1 Кајо Сугихара   Јапонија 15:41.78 SB
19 2 Моли Хадл   САД 15:42.00
20 1 Алија Саед Мохамед   ОАР 16:10.37
21 2 Викторија Полиудина   Киргистан 16:32.68 SB
22 1 Паулин Нијонгере   Бурунди 17:23.56 SB
1 Сабин Фишер   Швајцарија DNS

Финале уреди

Место Име Нација Време Забелешки
  Вивиан Черуијот   Кенија 14:55.36
  Силвија Јебивот Кибет   Кенија 14:56.21
  Месерет Дефар   Етиопија 14:56.94
4 Сентајеху Ејигу   Етиопија 14:59.99
5 Мерси Чероно   Кенија 15:00.23
6 Линет Масаи   Кенија 15:01.01
7 Лорен Флешман   САД 15:09.25
8 Гензебе Дибаба   Етиопија 15:09.35
9 Тејити Даба   Бахреин 15:14.62 PB
10 Јелена Задорознаја   Русија 15:15.48
11 Закија Мришо   Танзанија 15:18.81 SB
12 Хелен Клитеро   Обединето Кралство 15:21.22
13 Хитоми Нија   Јапонија 15:41.67
14 Јелизавета Гречишникова   Русија 15:45.61
15 Ами Хастингс   САД 15:56.06

Наводи уреди

Надворешни врски уреди