Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи 3000 метри со пречки

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

3000 метри со пречки за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржаа на стадионот Тегу на 29 август и 1 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Езекиел Кембои
  Кенија
Бримин Кипруто
  Кенија
Махиедин Мекхиси-Бенабад
  Франција

Рекорди уреди

Светски рекорд   Саиф Саид Сахин (QAT) 7:53.63 Брисел, Белгија 3 септември 2004
Рекорд на Првенството   Езекиел Кембои (KEN) 8:00.43 Берлин, Германија 18 август 2009
Најдобро оваа сезона   Бримин Кипроп Кипруто (KEN) 7:53.64 Монако 22 јули 2011
Африкански рекорд   Бримин Кипроп Кипруто (KEN) 7:53.64 Монако 22 јули 2011
Азиски рекорд   Саиф Саед Шахин (QAT) 7:53.63 Брисел, Белгија 3 септември 2004
Северно Американски рекорд   Даниел Линколн (USA) 8:08.82 Рим, Италија 14 јули 2006
Јужно Американски рекорд   Вандер до Прадо Моура (BRA) 8:14.41 Мар дел Плата, Аргентина 22 март 1995
Европски рекорд   Будела Тасри (FRA) 8:01.18 Берлин, Германија 18 август 2009
Океански рекорд   Питер Ренер (NZL) 8:14.05 Кобленц, Западна Германија 29 август 1984

Резултати уреди

Легенда: q Најбрзи неквалификанти Q Квалификувани NR Национален рекорд PB Личен Рекорд SB Најдобро сезонава

Квалификации уреди

Квалификации: Првите 4 од секоја група (Q) и следните 3 најбрзи (q) продолжуваат во финале.

Место Група Име Нација Време Забелешки
1 2 Езекиел Кимбои   Кенија 8:10.93 Q
2 2 Рубен Рамолефи   ЈАР 8:11.50 Q, NR
3 2 Хамид Езин   Мароко 8:11.81 Q, SB
4 2 Нахом Месфин   Етиопија 8:12.04 Q, PB
5 2 Bouabdellah Tahri   Франција 8:13.22 q
6 1 Џејкоб Араптани   Уганда 8:18.57 Q
7 3 Бенџамин Киплагат   Уганда 8:19.96 Q
8 3 Роба Кари   Етиопија 8:20.28 Q
9 3 Бримин Кипруто   Кенија 8:21.89 Q
10 3 Алберто Пауло   Португалија 8:22.41 Q, PB
11 3 Абрахам Кипкиронг Чирчир   Кенија 8:23.09 q, SB
12 1 Махиедин Мекхиси-Бенабад   Франција 8:23.71 Q
13 1 Ричард Мателонг   Кенија 8:23.76 Q
14 3 Внсент Зоуаоуи-Дандрикс   Франција 8:23.79 q
15 1 Јон Личианов   Молдавија 8:23.88 Q, SB
16 2 Али Ахмед Ал-Амри   Саудиска Арабија 8:26.75 SB
17 1 Виктор Гарсија   Шпанија 8:28.97
18 2 Сајмон Ајеко   Уганда 8:29.02 SB
19 1 Амор Бен Јахија   Тунис 8:30.02 PB
20 1 Абубакер Али Камал   Катар 8:30.37
21 2 Јука Кескисало   Финска 8:31.52
22 3 Анхел Мулера   Шпанија 8:31.83
23 1 Андреј Фарносов   Русија 8:34.44
24 2 Даниел Хулинг   САД 8:34.70
25 2 Томаш Тајадура   Шпанија 8:36.23
26 1 Алекс Генест   Канада 8:36.67
27 1 Стефен Улиска   Германија 8:37.35
28 3 Јуеф Абди   Австралија 8:38.42
29 2 Бјонар Устад Кристиансен   Норвешка 8:39.85
30 3 Бен Брус   САД 8:39.96
31 2 Лукаш Паршински   Полска 8:44.09
32 1 Абделбакер Хашлав   Мароко 8:46.14
33 1 Вилијам Нелсон   САД 8:51.20
34 3 Метју Хјуз   Канада 8:58.52
3 Марио Базан   Перу DNF

Финале уреди

Место Име Нација Време Забелешки
  Езекиел Кимбои   Кенија 8:14.85
  Бримин Кипруто   Кенија 8:16.05
  Махиедин Мекхиси-Бенабад   Франција 8:16.09
4 Bouabdellah Tahri   Франција 8:17.56
5 Роба Кари   Етиопија 8:18.37
6 Џејкоб Араптани   Уганда 8:18.67
7 Ричард Мателонг   Кенија 8:19.31
8 Јон Личианов   Молдавија 8:19.69 SB
9 Хамид Езин   Мароко 8:21.97
10 Бенџамин Киплагат   Уганда 8:22.21
11 Нахом Месфин   Етиопија 8:25.39
12 Внсент Зоуаоуи-Дандрикс   Франција 8:30.39
13 Рубен Рамолефи   Јужна Африка 8:30.47
14 Абрахам Кипкиронг Чирчир   Кенија 8:33.56
15 Алберто Пауло   Португалија 8:33.84

Наводи уреди

Надворешни врски уреди