Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи 1500 метри

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

1600 метри за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржаа на стадионот Тегу на 30 август 1 и 3 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Асбел Кипроп
  Кенија
Силас Киплагат
  Кенија
Метју Центрович
  САД

Рекорди уреди

Светски рекорд   Хишам Ел Геруш (Morocco) 3:26.00 Рим, Италија 14 јули 1998
Рекорд на Првенството   Хишам Ел Геруш (Morocco) 3:27.65 Севиља, Шпанија 14 август 1999
Најдобро оваа сезона   Силас Киплагат (KEN) 3:30.47 Монако 22 јуни 2011
Африкански рекорд   Хишам Ел Геруш (Morocco) 3:26.00 Рим, Италија 14 јули 1998
Азиски рекорд   Рашид Рамзи (BHR) 3:29.14 Рим, Италија 14 јули 2006
Северно Американски рекорд   Бернард Лагат (USA) 3:29.30 Риети, Италија 28 август 2005
Јужно Американски рекорд   Худсон де Соуза (BRA) 3:33.25 Риети, Италија 28 август 2005
Европски рекорд   Фермин Качо (ESP) 3:28.95 Цирих, Швајцарија 13 август 1997
Океански рекорд   Рајан Грегсон (AUS) 3:31.06 Монако 22 јули 2010

Квалификации уреди

Квалификации: Првите 6 од секоја група (Q) и следниот 6 најбрзи (q) продолжуваат полуфиналето.

Место Група Име Нација Време Забелешки
1 1 Даниел Кипчирчир Комен   Кенија 3:38.54 Q
2 1 Ник Вилис   Нов Зеланд 3:39.24 Q
3 1 Јоан Коваl   Франција 3:39.33 Q
4 1 Диего Руиз   Шпанија 3:39.33 Q
5 1 Мохамед Мистаои   Мароко 3:39.35 Q
6 1 Метју Центрович   САД 3:39.46 Q
7 1 Чаминда Вијекон   Шри Ланка 3:39.61 q, NR
8 3 Амин Лалу   Мароко 3:39.86 Q
9 1 Рајан Грегсон   Австралија 3:40.01 q
10 3 Дерес Меконен   Етиопија 3:40.08 Q
11 3 Силас Киплагат   Кенија 3:40.13 Q
12 3 Таофик Махлуf   Алжир 3:40.15 Q
13 3 Јусуф Саад Камел   Бахреин 3:40.27 Q, SB
14 3 Киран О’Лионард   Ирска 3:40.41 Q
15 3 Хуан Карлос Игуеро   Шпанија 3:40.71 q
16 3 Леонел Манзано   САД 3:40.77 q
17 3 Џегри Мартинсон   Канада 3:40.98 q
18 1 Зебене Алемајеху   Етиопија 3:41.08 q
19 1 Џејмс Шејн   Обединето Кралство 3:41.17
20 2 Асбел Кипроп   Кенија 3:41.22 Q
21 2 Меконен Гебремедхин   Етиопија 3:41.28 Q
22 3 Андреас Војта   Австрија 3:41.34
23 2 Абдалати Игуидер   Мароко 3:41.41 Q
24 2 Мануел Олмедо   Шпанија 3:41.78 Q
25 2 Тарек Букенса   Алжир 3:41.87 Q
26 2 Едуард Вилануева   Венецуела 3:41.89 Q
27 3 Хамза Дриух   Катар 3:42.09
28 2 Џефри Ризли   Австралија 3:42.22
29 2 Ендрју Витинг   САД 3:42.68
30 2 Димитријс Јуркевич   Латвија 3:42.69
31 2 Џерон Д’Хоет   Белгија 3:45.54
32 3 Набил Мохамед Ал-Гарби   Јемен 3:50.17 PB
33 2 Чарлс Делис   Француска Полинезија 3:51.36 SB
34 3 Флоријан Карваљо   Франција 3:53.88
35 1 Син Санг-мин   Јужна Кореја 3:55.02
36 2 Мехди Бала   Франција 4:13.10 q од судиите
37 2 Рибеиро Пинто де Карваљо   Источен Тимор 4:30.56 PB
1 Mohammed Shaween   Саудиска Арабија DNF

Полуфинале уреди

Квалификации: Првите 5 од секоја група (Q) и следните 2 најбрзи (q) продолжуваат финалето.

Место Група Име Нација Време Забелешки
1 2 Асбел Кипроп   Кенија 3:36.75 Q
2 2 Тарек Букенса   Алжир 3:36.84 Q
3 2 Мохамед Мохамед Мистаои   Мароко 3:36.87 Q
4 2 Мануел Олмедо   Шпанија 3:36.91 Q
5 2 Едуард Виланиева   Венецуела 3:36.96 Q, NR
6 2 Киран О’Лионард   Ирска 3:36.96 q
7 2 Ник Вилис   Нов Зеланд 3:37.39 q
8 2 Јоан Коваl   Франција 3:37.44
9 2 Даниел Кипчирчир Комен   Кенија 3:37.58
10 2 Хуан Карлос Игуеро   Шпанија 3:37.92
11 2 Дерес Меконен   Етиопија 3:44.65
12 2 Чаминда Вијекон   Шри Ланка 3:44.81
13 1 Метју Центрович   САД 3:46.66 Q
14 1 Меконен Гебремедхин   Етиопија 3:46.71 Q
15 1 Силас Киплагат   Кенија 3:46.75 Q
16 1 Мехди Бала   Франција 3:46.87 Q
17 1 Абдалати Игуидер   Мароко 3:46.89 Q
18 1 Јусуф Саад Камел   Бахреин 3:47.18
19 1 Амин Лалу   Мароко 3:47.65
20 1 Рајан Грегсон   Австралија 3:47.89
21 2 Леонел Манзано   САД 3:47.98
22 1 Џегри Мартинсон   Канада 3:48.83
23 1 Диего Руиз   Шпанија 3:49.26
24 1 Таофик Махлуfi   Алжир 3:50.86
25 1 Зебене Алемајеху   Етиопија 3:51.19

Финале уреди

Место Име Нација Време Забелешки
  Асбел Кипроп   Кенија 3:35.69
  Силас Киплагат   Кенија 3:35.92
  Метју Центрович   САД 3:36.08
4 Мануел Олмедо   Шпанија 3:36.33
5 Абдалати Игуидер   Мароко 3:36.56
6 Mohammed Moustaoui   Мароко 3:36.80
7 Меконен Гебремедхин   Етиопија 3:36.81
8 Eduar Villanueva   Венецуела 3:37.31
9 Мехди Бала   Франција 3:37.46
10 Киран О’Лионард   Ирска 3:37.81
11 Тарек Букенса   Алжир 3:38.05
12 Ник Вилис   Нов Зеланд 3:38.69

Наводи уреди

Надворешни врски уреди