Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи ѓуле

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање ѓуле за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 1 и 2 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Давид Сторл
  Германија
Дилан Армстронг
  Канада
Андреј Микневич
  Белорусија

Рекорди уреди

Светски рекорд   Ренди Барнс (USA) 23.12 Лос Анџелес, САД 20 мај 1990
Рекорд на првенството   Вернер Гунтхор (SUI) 22.23 Рим, Италија 29 август 1987
Најдобро оваа сезона   Дилан Армстронг (CAN) 22.21 Калгари, Канада 25 јуни 2011
Африкански рекрод   Џанус Робертс (RSA) 21.97 Еугене, САД 2 јуни 2001
Азиски рекорд   Султан Абдулмајед Ал-Хабси (KSA) 21.13 Доха, Катар 8 мај 2009
Северно Американски рекорд   Ренди Барнс (USA) 23.12 Лос Анџелес, САД 20 мај 1990
Јужно мерикански рекорд   Марко Антонио Верни (CHI) 21.14 Сантјаго, Чиле 29 јули 2004
Европски рекорд   Улф Тимерман (GER) 23.06 Чанија, Грција 22 мај 1988
Океански рекорд   Скот Мартин (AUS) 21.26 Мелбурн, Австралија 21 февруари 2008

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 20.60 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Давид Сторл   Германија x 21.50 21.50 Q, PB
2 B Дилан Армстронг   Канада 20.52 21.05 21.05 Q
3 B Рис Хофа   САД 20.96 20.96 Q
4 A Андреј Микневич   Белорусија 20.79 20.79 Q
5 A Рајан Витинг   САД 20.40 20.77 20.77 Q
6 B Кристијан Кантвел   САД 20.55 20.73 20.73 Q
6 A Томаш Мајевски   Полска 20.73 20.73 Q
8 A Ралф Бартелс   Германија 20.45 x 20.04 20.45 q
9 B Марко Фортес   Португалија 19.83 20.32 20.02 20.32 q
10 B Карлос Велиз   Куба 20.24 19.79 x 20.24 q
11 A Адам Нелсон   САД 20.23 x x 20.23 q
12 A Асмир Колашиниќ   Србија 19.58 20.08 20.14 20.14 q
13 B Марко Шмид   Германија 20.06 19.96 x 20.06
14 B Лајош Карти   Унгарија 19.92 19.76 20.02 20.02
15 B Максим Сидиров   Русија 18.56 19.95 x 19.95
16 B Павел Лижин   Белорусија 19.91 x x 19.91
17 A Ким Кристијансен   Данска 19.02 19.40 19.74 19.74
18 B Хамза Алиќ   Босна и Херцеговина 19.70 x x 19.70
19 B Чанг Минг-Хуанг   Кинески Тајпеј 19.60 x 18.98 19.60
20 A Јан Марсел   Чешка 19.51 x 19.46 19.51
21 A Герман Лауро   Аргентина 19.50 19.45 x 19.50
22 A Андриј Семенов   Украина x x 19.45 19.45
23 A Ом Пракаш Синг   Индија 19.29 19.06 x 19.29
24 B Амир Никфар   Иран 18.69 18.95 19.18 19.18
25 B Милан Јотановиќ   Србија 18.39 x 18.21 18.39
26 A Борја Вивас   Шпанија 18.37 x 18.22 18.37
27 A Хванг Ин-Сунг   Јужна Кореја 17.75 17.62 x 17.75

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Давид Сторл   Германија x 21.60 20.82 x x 21.78 21.78 PB
  Дилан Армстронг   Канада 20.79 20.58 20.82 21.64 21.40 x 21.64
  Андреј Микневич   Белорусија 20.45 20.49 21.40 20.72 20.64 21.37 21.40
4 Кристијан Кантвел   САД 20.50 20.73 20.83 x 21.36 x 21.36
5 Рис Хофа   САД 20.90 20.99 20.97 20.84 x x 20.99
6 Марко Фортес   Португалија 20.59 x 19.36 20.83 20.25 20.04 20.83
7 Рајан Витинг   САД x 20.48 20.66 20.75 x x 20.75
8 Адам Нелсон   САД 20.29 20.14 19.73 x 20.02 x 20.29
9 Томаш Мајевски   Полска x 20.03 20.18 20.18
10 Ралф Бартелс   Германија 20.03 20.14 20.12 20.14
11 Асмир Колашиниќ   Србија 19.84 x 19.77 19.84
12 Карлос Велиз   Куба 19.70 x x 19.70

Наводи уреди

Надворешни врски уреди