Светско првенство во атлетика 2011 – Жени диск

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Athletics pictogram.svg
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Диск за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 28 август.

МедалистиУреди

Злато Сребро Бронза
Ли Јанфенг
  Кина
Надин Милер
  Германија
Јарелис Бариос
  Куба

РекордиУреди

Светски рекорд   Габриеле Рајнш (GER) 76.80 Нојбранденбург, Источна Германија 7 јули 1988
Рекорд на Шампионатот   Мартина Хелман (GER) 71.62 Рим, Италија 31 август 1987
Најдобро оваа сезона   Ли Јанфенг (CHN) 67.98 Шонебек, Германија 5 јуни 2011
Африкански рекорд   Елизна Науде (RSA) 64.87 Стеленбош, Јужна Африка 2 март 2003
Азиски рекорд   Ксиао Јанлин (CHN) 71.68 Пекинг, Кина 14 март 1992
Северно Американски рекорд   Хилда Рамос (Cuba) 70.88 Хавана, Куба 8 мај 1992
Јужно Американски рекорд   Елисангела Адријано (BRA) 62.00 Сао Каетано, Бразил 23 јули 2011
Европски рекорд   Габриеле Рајнш (GER) 76.80 Нојбранденбург, Источна Германија 7 јули 1988
Океански рекорд   Даниела Костиан (AUS) 68.72 Окленд, Нов Зеланд 22 јануари 1994

РезултатиУреди

КвалифкиацииУреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 62.00 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Надин Милер   Германија 65.54 65.54 Q
2 B Ли Јанфенг   Кина x 64.44 64.44 Q
3 A Јарелис Бариос   Куба 63.80 63.80 Q
4 B Жанета Гланц   Полска 59.48 63.44 63.44 Q
5 A Тан Јиан   Кина 62.26 62.26 Q
6 B Стефани Браун Трафтон   САД 61.89 x 59.87 61.89 q
7 A Зинаида Сендриуте   Литванија x 56.61 61.72 61.72 q
8 A Драгана Томашевиќ   Србија 60.45 x x 60.45 q
9 B Дениа Кабаљеро   Куба x 52.93 60.36 60.36 q
10 B Николета Грасу   Романија 60.13 58.25 59.58 60.13 q
11 A Дани Самуелс   Австралија 59.77 60.05 59.98 60.05 q
12 A Дариа Пишчалникова   Русија 54.11 59.94 59.53 59.94 q
13 B Арета Турмонд   САД 59.88 x 59.48 59.88
14 A Ма Ксуејан   Кина 55.80 59.34 59.71 59.71
15 A Џиа Луис-Смалвуд   САД x 56.91 59.49 59.49
16 A Наталја Фоника-Семенова   Украина 56.73 55.16 58.27 58.27
17 B Монике Јансен   Холандија 58.23 58.06 57.96 58.23
18 A Андреса де Мораис   Бразил x 44.41 57.93 57.93
19 B Казаи Сузане Крагбе   Брег на Слоновата Коска 57.55 55.75 x 57.55
20 B Катерина Карсак   Украина 57.54 x 57.29 57.54
21 B Харвант Каур   Индија 55.50 56.49 52.98 56.49
22 B Елисангела Адриано   Бразил 56.28 53.70 56.45 56.45
23 A Вера Поспишилова-Чехлова   Чешка 53.87 51.52 x 53.87
24 B Карен Гаљардо   Чиле 51.32 52.33 53.69 53.69

ФиналеУреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Ли Јанфенг   Кина 65.28 66.52 65.50 64.32 64.34 63.83 66.52
  Надин Милер   Германија 65.06 65.97 64.08 62.55 x x 65.97
  Јарелис Бариос   Куба x 61.87 65.73 63.93 x 63.90 65.73 SB
4 Жанета Гланц   Полска 63.91 62.30 63.11 62.69 62.17 60.32 63.91
5 Стефани Браун Трафтон   САД 60.20 60.97 60.24 63.85 60.26 x 63.85
6 Тан Јиан   Кина 60.46 61.44 61.79 62.96 x 61.12 62.96
7 Драгана Томашевиќ   Србија 62.26 58.97 62.48 x 59.03 58.63 62.48 SB
8 Николета Грасу   Романија 57.95 60.34 62.08 60.79 60.45 60.72 62.08
9 Дениа Кабаљеро   Куба 60.73 60.46 x 60.73
10 Дани Самуелс   Австралија 58.08 59.14 x 59.14
11 Дариа Пишчалникова   Русија 56.89 58.10 57.61 58.10
12 Зинаида Сендриуте   Литванија x 57.30 53.53 57.30

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди