Светско првенство во атлетика 2011 – Жени трискок

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Скок во далечина за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 30 август и 1 септември.

Медалисти

уреди
Злато Сребро Бронза
Олха Саладука
  Украина
Олга Рипакова
  Казахстан
Катерине Ибаргуен
  Колумбија

Рекорди

уреди
Светски рекорд   Инеса Кравец (UKR) 15.50 Гетеборг, Шведска 10 август 1995
Рекорд на Првенството   Инеса Кравец (UKR) 15.50 Гетеборг, Шведска 10 август 1995
Најдобро оваа сезона   Јаргелис Савињ (Cuba) 14.99 Париз, Франција 8 јули 2011
  Катерине Ибаргуен (COL) Богота, Колумбија 13 август 2011
Африканки рекорд   Францоис Мбанго Етоне (CMR) 15.39 Пекинг, Кина 17 август 2008
Азиски рекорд   Олга Рипакова (KAZ) 15.25 Сплит, Хрватска 4 аептември 2010
Северно Американски рекорд   Јамил Алдама (Cuba) 15.29 Рим, Италија 11 јули 2003
South American record   Caterine Ibargüen (COL) 14.99 Bogotá, Colombia 13 August 2011
Европски рекорд   Инеса Кравец (UKR) 15.50 Гетеборг, Шведска 10 август 1995
Океански рекорд   Никол Младенис (AUS) 14.04 Хобарт, Австралија 9 март 2002
Перт, Австралија 7 декември 2003

Резулати

уреди

Квалифиакции

уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 14.45 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 B Јаргелис Савињ   Куба 14.32 14.40 14.62 14.62 Q
2 A Мабел Гај   Куба 14.21 14.53 14.53 Q
3 A Катерине Ибаргуен   Колумбија 14.52 14.52 Q
4 A Олха Саладука   Украина 14.40 14.36 14.35 14.40 q
5 B Јамил Алдама   Обединето Кралство 14.35 14.20 x 14.35 q, SB
6 B Олга Рипакова   Казахстан x 14.33 x 14.33 q
7 A Ана Куропаткина   Русија 14.05 x 14.31 14.31 q
8 B Баја Рахули   Алжир 14.30 13.95 x 14.30 q
9 B Дана Велдакова   Словачка x 14.28 x 14.28 q
10 A Наталија Јастребова   Украина 13.94 14.07 14.21 14.21 q
11 B Биљана Томиќ   Србија 14.03 13.93 14.21 14.21 q, SB
12 A Кеила Коста   Бразил 13.50 14.02 14.15 14.15 q
13 A Јариана Мартинес   Куба 14.07 13.92 x 14.07
14 B Кимберели Вилијамс   Јамајка 13.10 14.06 14.03 14.06
15 A Симона Ла Мантиа   Италија 14.06 x x 14.06
16 B Параскеви Парахристу   Грција 13.71 14.05 x 14.05
17 A Ирина Литвиненко   Казахстан 13.66 13.57 14.01 14.01
18 B Анастсија Јуравлева   Узбекистан 14.00 13.82 13.79 14.00
19 A Мајука Џони   Индија 13.64 13.99 13.79 13.99
20 A Ники Панета   Грција 12.87 13.75 13.97 13.97
21 A Марија Шестак   Словенија x 13.87 x 13.87
22 A Валерија Канатова   Узбекистан 13.86 13.72 13.75 13.86
23 B Даиленис Алкантара   Куба 13.66 13.78 x 13.78
24 B Александра Котљарова   Узбекистан 13.49 13.78 x 13.78
25 B Кси Лимеи   Кина 13.55 13.74 13.75 13.75
26 B Андријана Банова   Бугарија 13.34 13.63 13.66 13.66
27 A Патрисија Мамона   Португалија 13.48 13.27 13.59 13.59
28 B Ана Лагачиак   Полска 13.57 13.57 x 13.57
29 A Ли Јанмеи   Кина x x 13.52 13.52
30 A Јунг Хје-Кунг   Јужна Кореја x 11.35 13.50 13.50
31 A Аманда Смок   САД x 13.48 13.37 13.48
32 B Руслана Цикотска   Украина x x 13.28 13.28
33 B Сара Намбава   Уганда 11.65 13.22 13.19 13.22
34 B Патрисија Сарапио   Шпанија x 13.11 13.12 13.12

Финале

уреди
Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Олха Саладука   Украина 14.94 13.64 14.68 14.65 14.22 14.48 14.94
  Олга Рипакова   Казахстан x 14.72 x x 14.89 14.54 14.89
  Катерине Ибаргуен   Колумбија 14.64 14.67 13.76 14.81 14.84 14.80 14.84
4 Мабел Гај   Куба 14.45 14.31 x 14.53 14.67 14.18 14.67 PB
5 Јамил Алдама   Обединето Кралство 14.50 x x x x 14.33 14.50 SB
6 Јаргелис Савињ   Куба 14.43 x x 14.43
7 Ана Куропаткина   Русија 13.89 14.23 x 14.09 x 14.06 14.23
8 Баја Рахули   Алжир 13.95 13.79 14.12 x 14.03 13.97 14.12
9 Наталија Јастребова   Украина 13.34 13.89 14.12 14.12
10 Биљана Томиќ   Србија 14.03 13.84 x 14.03
11 Дана Велдакова   Словачка 13.96 x x 13.96
12 Кеила Коста   Бразил 13.71 x 13.72 13.72

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди