Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи диск

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање диск за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 29 и 30 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Роберт Хартинг
  Германија
Герд Кантер
  Естонија
Ехсан Хадади
  Иран

Рекорди уреди

Светски рекорд   Јурген Шулт (GER) 74.08 Нојбранденбург, Источна Германија 6 јуни 1986
Рекорд на Првенството   Виргилијус Алекна (LTU) 70.14 Хелсинки, Финска 7 август 2005
Најдобро оваа сезона   Золтан Коваго (HUN) 69.50 Будимпешта, Унгарија 30 July 2011
Африкански рекорд   Франц Кругер (RSA) 70.32 Салон-де-Провенс, Франција 26 мај 2002
Азиски рекорд   Ехсан Хадади (Iran) 69.32 Талин, Естонија 3 June 2008
Северно Американски рекорд   Бен Плакнет (USA) 71.32 Еугене, САД 4 јуни 1983
Јужно Американски рекорд   Хорхе Билиегно (ARG) 66.32 Росарио, Аргентина 15 април 2006
Европски рекоед   Јурген Шулт (GER) 74.08 Нојбранденбург, Источна Германија 6 јуни 1986
Океански рекорд   Бен Харадин (AUS) 66.45 Сплит, Хрватска 5 септември 2010

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 65.50 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 B Пјотр Малаховски   Полска 64.22 x 65.48 65.48 q
2 A Ехсан Хадади   Иран 65.21 64.74 - 65.21 q
3 B Марио Пестано   Шпанија 65.13 - - 65.13 q
4 B Хорхе Фернандес   Куба 64.94 - - 64.94 q
5 A Роберт Хартинг   Германија 64.93 63.75 - 64.93 q
6 A Виргилијус Алекна   Литванија 64.21 63.57 x 64.21 q
7 B Март Израел   Естонија 63.49 64.19 x 64.19 q
8 A Викас Говда   Индија 62.37 63.99 61.85 63.99 q
9 A Герд Кантер   Естонија 62.77 63.50 x 63.50 q
10 A Бен Харадин   Австралија x 63.49 51.86 63.49 q
11 A Џејсон Јанг   САД 61.75 x 63.14 63.14 q
12 B Брет Морс   Обединето Кралство 60.62 62.38 59.29 62.38 q
13 B Јан Марсел   Чешка 60.46 62.29 59.26 62.29
14 A Џаред Ром   САД 58.86 62.22 61.00 62.22
15 B Золтан Коваго   Унгарија 58.14 62.16 x 62.16
16 B Рутгер Смит   Холандија 60.17 59.64 62.12 62.12
17 A Ву Јиан   Кина 59.51 62.07 x 62.07
18 A Џејсон Морган   Јамајка 58.51 57.56 61.75 61.75
19 B Мартин Вириг   Германија x x 61.68 61.68
20 A Ерик Каде   Холандија 61.03 x 61.62 61.62
21 B Герхард Маер   Австрија 61.47 55.33 59.60 61.47
22 B Леиф Архениус   Шведска 61.33 x x 61.33
23 B Мохамад Самими   Иран x x 61.10 61.10
24 B Ленс Брукс   САД 60.55 61.01 61.07 61.07
25 B Еркумент Олгундениз   Турција 53.34 x 60.86 60.86
26 B Маркус Мунх   Германија 58.27 60.80 60.59 60.80
27 B Мартин Мариќ   Хрватска 59.72 x 60.61 60.61
28 A Никлас Архениус   Шведска 60.57 x x 60.57
29 B Карл Маерјког   Обединето Кралство 60.29 57.65 59.40 60.29
30 A Абдул Бухари   Обединето Кралство x 60.21 58.37 60.21
31 A Роланд Варга   Хрватска x 59.09 x 59.09
A Роберт Фазекаш   Унгарија x x x NM
A Франк Касењас   Шпанија DNS

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Роберт Хартинг   Германија 68.49 x 68.10 68.97 66.33 x 68.97
  Герд Кантер   Естонија 62.79 66.95 66.13 66.90 x 65.83 66.95
  Ехсан Хадади   Иран 65.29 64.07 x x 65.50 66.08 66.08 SB
4 Март Израел   Естонија 61.87 63.60 64.31 63.73 65.20 x 65.20
5 Бен Харадин   Австралија 64.43 64.02 62.08 x 64.18 64.77 64.77
6 Виргилијус Алекна   Литванија 62.75 x 64.09 62.62 x 61.25 64.09
7 Викас Говда   Индија 60.79 61.51 64.05 62.81 62.16 62.16 64.05
8 Хорхе Фернандес   Куба 61.05 63.54 63.10 x 60.11 61.77 63.54
9 Пјотр Малаховски   Полска 58.28 x 63.37 63.37
10 Џејсон Јанг   САД 62.54 x 63.20 63.20
11 Марио Пестано   Шпанија 62.97 63.00 62.74 63.00
12 Брет Морс   Обединето Кралство 60.84 62.69 57.87 62.69

Наводи уреди

Надворешни врски уреди