Светско првенство во атлетика 2011 – Жени ѓуле

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање ѓуле за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 28 и 29 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Валери Адамс
  Нов Зеланд
Надежда Астапчук
  Белорусија
Џилијан Камарена-Вилијамс
  САД

Рекорди уреди

Светски рекорд   Натаља Лисовскаја (USSR) 22.63 Москва, Советски Сојуз 7 јуни 1987
Рекорд на Првенството   Натаља Лисовскаја (USSR) 21.24 Рим, Италија 5 септември 1987
Најобро оваа сезона   Надежда Астапчук (BLR) 20.94 Жуковски, Русија 3 јули 2011
Африкански рекорд   Вивиан Чуквуемека (Nigeria) 18.35 Ијебе Оде, Нигерија 17 април 2006
Азиски рекорд   Меису Ли (CHN) 21.76 Шијиазуанг, Кина 23 април 1988
Северно Американски рекорд   Белсеи Лаза (Cuba) 20.96 Град Мексико, Мексико 2 мај 1992
Јужно Американски рекорд   Елисангела Адријано (BRA) 19.30 Туња, Колумбија 14 јули 2001
Европски рекорд   Натаља Лисовскаја (USSR) 22.63 Москва, Советски Сојуз 7 јуни 1987
Океански рекорд   Валери Адамс (NZL) 21.07 Солун, Грција 13 септември 2009

Резултати уреди

Qualification уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 18.65 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Валери Адамс   Нов Зеланд 19.79 19.79 Q
2 B Гонг Лијиао   Кина 19.21 19.21 Q
3 B Кристина Шваниц   Германија 19.20 19.20 Q, SB
4 B Надежда Астапчук   Белорусија 19.11 19.11 Q
5 A Џилијан Камарена-Вилијамс   САД 19.09 19.09 Q
6 B Ана Омарова   Русија 17.86 18.01 19.03 19.03 Q
7 A Клеопатра Борел-Браун   Тринидад и Тобаго 18.20 18.41 18.95 18.95 Q
8 A Ана Авдејева   Русија 18.32 18.33 18.92 18.92 Q
9 B Јевгенија Колодко   Русија 18.58 18.90 18.90 Q
10 A Наталија Микневич   Белорусија 18.88 18.88 Q
11 B Мишеле Картер   САД 18.85 18.85 Q
12 A Надин Клајнерт   Германија 18.75 18.75 Q
13 A Ли Линг   Кина 18.67 18.67 Q
14 B Кјара Роса   Италија 17.69 18.27 18.28 18.28
15 B Маилин Варгас   Куба x 18.27 x 18.27
16 A Мислејдис Гонсалес   Куба 18.24 17.96 17.83 18.24
17 B Лиу Ксиангронг   Кина 17.59 17.96 18.22 18.22
18 A Жулие Лабонте   Канада 17.66 18.04 x 18.04
19 A Џозефин Терлецки   Германија 17.85 17.72 17.20 17.85
20 B Наталија Дуко   Чиле 17.42 x 17.42 17.42
21 A Сара Стивнес-Вокер   САД 16.50 x 17.20 17.20
22 B Анита Мартон   Унгарија x 16.33 17.04 17.04
23 B Ли Ми-Јонг   Јужна Кореја 16.08 16.18 15.96 16.18
24 B Симоне ду Тоит   ЈАР 15.83 x x 15.83
25 A Радослава Мавродиева   Бугарија x 15.76 x 15.76

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Валери Адамс   Нов Зеланд 19.37 x 20.04 20.72 x 21.24 21.24 CR, AR, WL
  Надежда Астапчук   Белорусија 19.58 19.34 19.87 19.87 20.05 19.60 20.05
  Џилијан Камарена-Вилијамс   САД 19.63 18.53 19.24 20.02 18.80 19.44 20.02
4 Гонг Лијиао   Кина 19.64 x x 19.82 19.97 x 19.97
5 Јевгенија Колодко   Русија 18.42 18.28 19.78 x x 19.26 19.78 PB
6 Ли Линг   Кина 19.12 19.71 19.23 19.60 19.50 19.49 19.71
7 Ана Авдејева   Русија 18.80 18.65 19.16 18.96 19.54 18.51 19.54 SB
8 Надин Клајнерт   Германија 19.26 x 18.83 x x - 19.26 SB
9 Мишеле Картер   САД 18.76 x 18.13 18.76
10 Ана Омарова   Русија 18.67 x x 18.67
11 Наталија Микневич   Белорусија 18.44 x 18.47 18.47
12 Кристина Шваниц   Германија 17.96 x x 17.96
13 Клеопатра Борел-Браун   Тринидад и Тобаго x 17.62 17.53 17.62

Наводи уреди

Надворешни врски уреди