Светско првенство во атлетика 2011 – Жени кладиво

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање кладиво за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 2 и 4 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Татјана Лисенко
  Русија
Бети Хајдлер
  Германија
Занг Венксиу
  Кина

Рекорди уреди

Светски рекорд   Бети Хајдлер (GER) 79.42 Хале, Германија 21 мај 2011
Рекорд на Првенството   Анита Влодарчик (POL) 77.96 Берлин, Германија 22 август 2009
Најдобро оваа сезона   Бети Хајдлер (GER) 79.42 Хале, Германија 21 мај 2011
Африкански рекорд   Марва Хусеин (EGY) 68.48 Каиро, Египет 18 февруари 2005
Азиски рекорд   Занг Венксиу (CHN) 75.65 Франкиш-Крумбах, Германија 12 јуни 2011
Северно Американски рекорд   Јипси Морено (Cuba) 76.62 Загреб, Хрватска 9 септември 2008
Јужноа Американски рекорд   Џенифер Далгрен (ARG) 73.74 Буенос Аирес, Аргентина 10 април 2010
Европски рекорд   Бети Хајдлер (GER) 79.42 Хале, Германија 21 мај 2011
Океански рекорд   Бронвин Иглс (AUS) 71.12 Аделаиде, Австралија 6 февруари 2003

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 71.00 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Занг Венксиу   Кина 74.17 74.17 Q
2 B Јипси Морено   Куба 73.29 73.29 Q
3 B Џенифер фалгрен   Аргентина 67.81 x 72.70 72.70 Q, SB
4 A Татјана Лисенко   Русија 71.94 71.94 Q
5 A Катрин Клас   Германија 69.26 69.57 71.69 71.69 Q
6 B Бети Хајдлер   Германија 71.48 71.48 Q
7 B Анита Влодарчик   Полска 71.09 71.09 Q
8 A Џесика Козби   САД 71.06 71.06 Q
9 A Залина Маргиева   Молдавија x 70.09 69.85 70.09 q
10 A Силвија Салис   Италија 69.82 66.58 x 69.82 q
11 A Бјанка Пери   Романија 68.12 69.66 69.01 69.66 q
12 A Стефани Фалзон   Франција x 68.92 67.37 68.92 q
13 B Ева Орбан   Унгарија 68.89 68.28 x 68.89
14 A Амбер Кемпбле   САД 68.26 68.87 x 68.87
15 B Џенева МекКал   САД 68.26 65.22 65.45 68.26
16 B Алена Матошка   Белорусија x 68.23 67.88 68.23
17 B Мариан Маргиев   Молдавија x 67.95 x 67.95
18 B Берта Кестелс   Шпанија 67.74 65.22 67.02 67.74
19 B Наталија Золотукина   Украина 67.44 67.57 65.93 67.57
20 B Мона Холм   Норвешка 67.16 66.97 x 67.16
21 A Џоан Фјодоров   Полска x 66.88 x 66.88
22 A Александра Папагеоргиу   Грција 64.38 65.58 66.77 66.77
23 A Ами Сене   Сенегал 66.15 x 61.31 66.15
24 A Мерја Корпела   Финска 63.93 x 65.64 65.64
25 A Ваниа Силва   Португалија 64.46 65.40 64.18 65.40
26 B Софи Хичон   Обединето Кралство 61.91 x 64.93 64.93
27 B Масуми Аја   Јапонија 60.14 64.09 x 64.09
28 A Хитер Стејси   Канада 63.39 x x 63.39
29 B Лиу Тингтинг   Кина 61.45 62.17 63.12 63.12
30 A Канг На-Ру   Јужна Кореја 61.05 x x 61.05

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Татјана Лисенко   Русија 76.80 77.09 77.13 74.51 75.05 x 77.13 SB
  Бети Хајдлер   Германија x 73.96 74.70 x 76.06 x 76.06
  Занг Венксиу   Кина 75.03 74.31 x 73.17 71.86 74.79 75.03
4 Јипси Морено   Куба 73.29 x 74.48 x x x 74.48 SB
5 Анита Влодарчик   Полска 73.56 x 72.61 x x 72.65 73.56 SB
6 Бјанка Пери   Романија 67.73 70.40 67.75 70.24 70.91 72.04 72.04 SB
7 Катрин Клас   Германија 67.02 70.18 70.67 71.89 70.44 x 71.89
8 Залина Маргиева   Молдавија 69.99 x 68.13 70.24 70.27 68.76 70.27
9 Силвија Салис   Италија 68.61 69.88 x 69.88
10 Џенифер фалгрен   Аргентина 68.27 x 69.72 69.72
11 Џесика Козби   САД x 68.91 68.15 68.91
12 Стефани Фалзон   Франција 66.57 x x 66.57

Наводи уреди

Надворешни врски уреди